Hlavní obsah

Putin varoval Bidena, další sankce by vedly ke zhroucení vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Telefonické jednání amerického prezidenta Joe Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem trvalo ve čtvrtek 50 minut. Podle Putina by ale další západní sankce vůči Rusku byly „kolosální chybou“, která by mohla vést k úplnému zhroucení vzájemných vztahů.

Foto: Adam Schultz, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden při telefonickém rozhovoru s ruským protějškem Vladimirem Putinem

Článek

Konec telefonického hovoru potvrdil ruské agentuře Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle Bílého domu spolu Biden a Putin hovořili asi 50 minut.

„Prezident Biden vyzval Rusko, aby zmírnilo napětí s Ukrajinou. Jasně řekl, že Spojené státy a jejich partneři s rozhodností odpoví, pokud Rusko napadne Ukrajinu,” uvedla v prohlášení mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov agentuře Reuters řekl, že uvalení dalších sankcí by mohlo vést ke zpřetrhání vztahů mezi Washingtonem a Moskvou.

Putin bude na Silvestra poslouchat svůj projev

Evropa

„Náš prezident odpověděl, že pokud se Západ za těchto nebo jiných okolností rozhodne uvalit tyto bezprecedentní sankce..., tak to může vést k úplnému zhroucení vztahů mezi zeměmi a způsobit nejvážnější poškození vztahů mezi Ruskem a Západem,” uvedl Putinův zahraničněpolitický poradce.

Jak poznamenal Ušakov podle agentury TASS, Biden ujistil Putina, že Washington nehodlá na Ukrajině rozmísťovat útočné zbraně.

„Základní moment, který zazněl z americké strany v průběhu rozhovoru – prezident Biden oznámil, že USA nemají v plánu rozmísťovat na Ukrajině útočné zbraně.“

Telefonát s Bidenem si vyžádal Putin, a to vzhledem k plánovanému jednání o bezpečnosti a situaci na Ukrajině, k němuž se mají představitelé USA a Ruska sejít 10. ledna v Ženevě.

O dva dny později se uskuteční rozhovory mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí.

Naposledy spolu oba prezidenti mluvili 7. prosince prostřednictvím videohovoru. Putin se tehdy domáhal bezpečnostních záruk, že se Severoatlantická aliance nebude rozšiřovat dále na východ a nerozmístí na Ukrajině zbraně ohrožující Rusko.

Biden varoval, že v případě vpádu na Ukrajinu by Rusko čelilo dosud nevídaným důsledkům.

Kyjev a západní vlády v posledních týdnech obviňují Rusko, že hromadí v blízkosti Ukrajiny armádní jednotky s více než 100 tisíci vojáky a že vůči sousednímu státu zvažuje novou agresi, možná už v lednu.

Moskva útok důrazně popírá. Před Vánocemi stáhla od hranice deset tisíc vojáků, kteří se však stejně rychle mohou vrátit.

Biden: Za invazi na Ukrajinu Rusko strašlivě zaplatí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám