Hlavní obsah

Balík byl doručen, popisují odtajněné e-maily bin Ládinův pohřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Někdejší šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin, kterého loni v květnu zabilo v pákistánském Abottábádu americké komando, byl pohřben v souladu s muslimskými tradicemi. Shození jeho těla do moře nepřihlíželi z paluby lodi USS Carl Vinson žádní členové posádky. Vyplývá to z odtajněných vnitřních e-mailů příslušníků americké armády, o nichž ve čtvrtek informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin

Článek

O maximálním utajení pohřbu svědčí i fakt, že mrtvola byla vysokými důstojníky označována jako "FedEx package", tedy balík zmíněné americké spediční služby. Bin Ládinovo tělo přepravil na palubu lodi Carl Vinson vrtulník.

"Máte nějaké zprávy o balíku pro nás?" ptal se kontradmirál Charles Gaouette kontradmirála Samuela Pereze. "FedEx už balík doručil," odpověděl mu kolega.

E-maily, které AP získala ve středu od amerického ministerstva obrany díky zákonu o svobodném přístupu k informacím (Freedom of Information Act), jsou silně proškrtané. Znamenají ale první veřejné odhalení podrobností, které má americká vláda o bin Ládinově smrti.

Jeden z e-mailů, označený jako tajný a poslaný den po bin Ládinově smrti 2. května vysokým důstojníkem amerického námořnictva, stručně popisuje, jak bylo teroristovo tělo omyto, zabaleno do bílé látky a poté umístěno do pytle se závažím.

"Vojenský důstojník poté přečetl připravený náboženský text, který byl rodilým mluvčím přeložen do arabštiny. Následně bylo tělo položeno na prkno, po němž sklouzlo do moře," líčí scénu kontradmirál Charles Gaouette. O pohřbu bylo údajně zpraveno jen několik lidí z velení lodi.

Fotky? Pitevní zprávu? Nemáme, zní z Pentagonu

Mezi adresáty e-mailů byli Mike Mullen, tehdejší předseda sboru náčelníků štábů, či velitel ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku James Mattis.

Ačkoli vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila, že bude nejtransparentnější v americké historii, materiály vztahující se k přepadení bin Ládina v Pákistánu drží v tajnosti. Na četné žádosti agentury AP ohledně informací o akci ministerstvo obrany v březnu odpovědělo, že nemůže najít žádné fotografie či videa pořízená během operace nebo ukazující bin Ládinovo tělo.

Pentagon rovněž uvedl, že nemůže nalézt bin Ládinův úmrtní list, pitevní zprávu či výsledky testů DNA. Nemá prý ani záznamy z doby před uskutečněním akce, které by ukazovaly, jak vláda plánovala naložit s bin Ládinovým tělem v případě usmrcení teroristy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám