Hlavní obsah

Architekta 11. září málem zatkla FBI už před útokem. K soudu s ním ale stále nedošlo

Washington

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ho pronásledoval tři dekády. K jeho zatčení přitom v 90. letech neměl daleko. Místo toho ale Chálid Šajch Muhammad vymyslel útoky z 11. září 2001. Teď ve Spojených státech čeká na soud.

Foto: Profimedia.cz

Chálid Šejch Muhammad na skice ze soudu

Článek

„To je můj člověk.“ Frank Pellegrino seděl v hotelovém pokoji v Malajsii, když viděl v televizi záběry letadel narážejících do dvou mrakodrapů Světového obchodního centra.

A pomyslel si, že za útoky musí stát Chálid Šajch Muhammad. Odpovídal tomu rozsah útoku i cíl.

Bývalý zvláštní agent FBI Pellegrino pronásledoval Muhammada bezmála tři dekády, přesto člověk, který útoky na „dvojčata“ vymyslel, stále spravedlnosti uniká a podle svého právníka ještě dalších dvacet let unikat může.

S útoky z 11. září 2001 je nejčastěji spojován Usáma bin Ládin, tehdejší šéf teroristické organizace al-Káida.

Vybavuji si úzkost, vztek a frustraci. V tu chvíli jsme věděli, že to byla promarněná příležitost.
Frank Pellegrino

Architektem útoku byl ale podle vyšetřovací komise právě Muhammad – známý pod přezdívkou KSM (odkazující k počátečním písmenům jeho jména).

Byl to právě Muhammad, kdo se svou ideou přišel za bin Ládinem.

Muhammad se narodil v Kuvajtu a studoval ve Spojených státech, než se v 80. letech zapojil do Sovětské války v Afghánistánu. Už roky před útoky ho sledoval agent FBI Frank Pellegrino.

Úprk z Kataru na poslední chvíli

Ten byl k FBI přidělen v roce 1993, kdy vyšetřoval bombový útok na Světové obchodní centrum. Muhammadovo jméno tehdy prvně zaznamenaly americké úřady, protože převedl peníze na účet jednoho z teroristů zapletených do útoku.

Rozsah Muhammadových ambicí si pak agent FBI uvědomil v roce 1995, kdy bylo jeho jméno spojeno se spiknutím s cílem vyhodit do povětří několik mezinárodních letadel nad Pacifikem.

Biden podepsal výnos požadující odtajnění dokumentů k 11. září

Amerika

V polovině 90. let se Pellegrino přiblížil k dopadení Muhammada, kterého vystopoval do Kataru.

Společně se svým týmem se tak přesunul do Ománu, odkud měl vstoupit na území Kataru a Muhammada zatknout. Jenže američtí diplomaté byli zdrženliví. „Nechtěli v zemi způsobit žádné problémy,“ vyprávěl Pellegrino pro BBC.

Od velvyslance se nakonec dozvěděl, že katarské úřady Muhammada ztratily z dohledu. Ten byl včas varován a přesunul se do Afghánistánu. „Vybavuji si úzkost, vztek a frustraci,“ vzpomínal Pellegrino.

„V tu chvíli jsme věděli, že to byla promarněná příležitost,“ dodal.

Muhammad v 90. letech nebyl vnímán jako prioritní cíl. Pellegrinovi se jej nepodařilo protlačit ani na seznam deseti nejhledanějších osob. „Bylo mi řečeno, že už je tam příliš teroristů,“ uvedl.

Strůjce útoků z 11. září dal najevo ochotu vypovídat výměnou za život

Amerika

Jméno KSM se během dalších let postupně objevovalo v několika telefonních záznamech spojených s teroristy napříč celým světem.

Právě v této době přišel Muhammad za bin Ládinem a přednesl mu svůj nápad vycvičit piloty, aby zaútočili s letadly na budovy v USA.

A pak přišlo 11. září 2001.

Pellegrinovo podezření o zapojení KSM se ukázalo jako správné poté, co ho identifikoval jeden z klíčových členů al-Káidy vzatý Američany do vazby. „Nikdo se necítil mizerněji než já,“ vzpomínal agent FBI.

Tajné výslechy CIA

Muhammad byl vystopován až v roce 2003 v Pákistánu. Jenže zmizel. Ústřední zpravodajská služba (CIA) ho odvezla na tajné místo a použila na něj „krajní výslechové metody“.

Muhammad byl „kontrolovaně topený (waterboarding)“ nejméně 183krát. Jedná se o metodu, kdy je vyslýchanému přiložena na obličej mokrá látka, přes kterou se leje voda.

Muhammad byl také podroben rektální rehydrataci (CIA je používala u lidí, kteří drželi hladovku či odmítali tekutiny a tímto způsobem je vyživovala), vystavován stresovým situacím, odpíráním spánku, nahotě i výhrůžkám, že budou zabity jeho děti.

Lidé křičeli, že toho chlapa na svém dvorku nechtějí a ať zůstane v Guantánamu.
Frank Pellegrino

Džihádista se měl přiznat k několika spiknutím, na kterých se podílel. V pozdější zprávě amerického Senátu se ale uvádělo, že řadu těchto přiznání si zpravodajské služby vymyslely.

Po zveřejnění detailů detenčního programu CIA byli vysoce cenění zadržení jako Muhammad převezeni do Guantánama. Stalo se tak v roce 2006 a tehdy FBI poprvé získala k teroristovi přístup.

Soud v nedohlednu

„Byl to poutavý člověk se smyslem pro humor,“ vzpomínal Pellegrino. Detaily výslechu si nechal pro sebe. Muhammada ale popsal jako muž dychtícího po pozornosti, ale s žádnou lítostí ke svým činům.

Pokusy zajistit spravedlnost za útoky z 11. září zatím vyšly vniveč. Plán na soud v New Yorku narazil na opozici ze strany politiků i veřejnosti.

„Lidé křičeli, že toho chlapa na svém dvorku nechtějí a ať zůstane v Guantánamu,“ vysvětloval Pellegrino, sám Newyorčan.

Na řadu tak přišel vojenský soud v Guantánamu. Proces se ale protahoval a nepomohla mu ani pandemie covidu-19, která uzavřela celou vojenskou základnu včetně věznice.

Další slyšení se uskuteční ještě v tomto týdnu, konec procesu je ale stále v nedohlednu.

Pozůstalí po 11. září vyzývají Bidena, aby se neúčastnil piety

Amerika

Muhammedův právník David Nevin uvedl, že aktuální slyšení jsou naplánována tak, aby média mohla při 20letém výročí psát o tom, že se něco ohledně 11. září děje. „Na kompletní rozuzlení budeme čekat klidně dalších dvacet let,“ uvedl.

Nevin je Muhammedovým právníkem už od začátku procesu v roce 2008. Původně měl soud začít okamžitě, teď ale není ani blízko od toho, aby se tak stalo, uvedl s tím, že případ teď už dostal „snad osmý nebo devátý soudce“.

A každý nový soudce má hodně práce. Musí totiž pročíst spis k případu, který má kolem 35 tisíc stránek.

Nevin případ popsal jako „největší kriminální soud v historii Spojených států“.

A také nejvíce kontroverzní.

Primárním důvodem je, že pět obžalovaných bylo drženo na tajných místech CIA a podrobeno „krajním výslechovým metodám“. Objevily se tak samozřejmě argumenty zpochybňující získané důkazy, protože se přesně neví, co se v těchto tajných místech odehrálo.

Dvojčata odpálili sami Američané aneb Nejrozšířenější konspirace o 11. září

Amerika

„Spojené státy zorganizovaly a zavedly jasně definovaný program, jak mučit tyto muže,“ uvedl Nevin. Tyto metody poskytují dostatek prostoru pro potenciální odvolání proti jakýmkoli odsouzením.

Právníci jsou také citliví ohledně rodin, které při útoku utrpěli ztráty. „Pracujeme tak, abychom ideálně neudělali nic, co by zhoršilo jejich bolest a utrpení, která za ta léta zažili,“ dodal Nevin.

Dalším důvodem, proč se podle něj případ tak táhne, je ten, že se bude rozhodovat o trestu smrti. „Kdyby se vláda nesnažila tyto muže popravit, už by bylo dávno po soudu,“ míní Nevin.

Pellegrino oddálil svůj odchod z FBI od tři roky v naději, že bude vojenský soud v Guantánamu do té doby ukončen. Očekává, že u něj bude svědčit. Poté, co Muhammeda pronásledoval desítky let, pociťuje Pellegrino pocit selhání.

„Přemýšlím, zda by jeho dopadení v 90. letech zabránilo 11. září. Jeho jméno se mi honí hlavou každý den. Říká se, že čas umí uzdravovat, ale příjemné to není,“ dodal Pellegrino.

Reklama

Výběr článků

Načítám