Hlavní obsah

Američtí zákonodárci Obamovi zamítli útok na Libyi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek hlasovala proti rezoluci poskytující prezidentovi Baracku Obamovi právo pokračovat v řízení vojenských akcí USA v Libyi. Výsledek hlasování ovšem nemá na zapojení USA do operace na severu Afriky vliv, podle analytiků jde pouze o symbolický protest.

Článek

Sněmovně dominují opoziční republikáni, a tudíž nepřekvapí, že rezoluce byla zamítnuta. Poměr hlasů 295:123 ale značí, že proti prezidentovi se postavilo i 70 jeho spolustraníků.

Americký podíl a podpora operace NATO v Libyi se v posledních týdnech staly příčinou hlasité kritiky v Kongresu. Obama podle republikánských, ale i mnoha demokratických zákonodárců překročil pravomoci, když akce v březnu nařídil bez jejich souhlasu.

Zamítnutá rezoluce ustanovila svolení s dalšími akcemi v omezeném rozsahu po dobu jednoho roku. Výslovně vylučovala nasazení pozemních sil v Libyi.

Výsledek hlasování sice nemá na zapojení USA do operace na severu Afriky vliv, ale představuje rozkol mezi zákonodárci a nejvyšším velitelem ozbrojených sil. Naposledy kongresmani hlasovali proti vojenské akci za prezidenta Billa Clintona během války v Bosně.

Žaloba kongresmanů na Obamu

Obama má také na krku žalobu deseti členů Kongresu, podle nichž porušil zákon z roku 1973, který prezidentovi USA umožňuje podnikat vojenské operace bez souhlasu kongresmanů a bez vyhlášení války po omezenou dobu. Po 60 dnech pak prezident musí získat souhlas zákonodárců, což ale Obama neučinil.

Bílý dům argumentuje, že americké angažování v Libyi bylo a je omezené, a proto se něj příslušný zákon nevztahuje. Stejně tak se Obama staví k nyní zamítnuté rezoluci, kterou podle jeho právníků nepotřebuje, neboť americké síly pouze podporují akce Severoatlantické aliance.

USA vojenskému zásahu, který zahájily Francie a Velká Británie, zprvu velely, ale záhy velení převzalo NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám