Hlavní obsah

Američtí demokraté bojují mezi sebou, Biden se pustil do Buttigiega

Washington

Překvapivý vítěz demokratických primárek v Iowě Paul Buttigieg se o víkendu stal terčem útoku bývalého viceprezidenta a stranického soka Joe Bidena. Naznačil, že mladý starosta Sozh Bendu je rasista, když propustil černošského šéfa policie a černošského velitele hasičů, uvedla stanice BBC.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Demokratičtí kandidáti zleva Joe Biden, Bernie Sanders a Pete Buttigieg

Článek

Buttigieg získal v Iowě 14 hlasů volitelů, o dva více než levicový senátor Bernie Sanders. Joe Biden skončil čtvrtý, když získal jen šest hlasů volitelů, s osmi ho předstihla i Elizabeth Warrenová.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

V novém volebním videu, které Biden zveřejnil na Twitteru v sobotu, vyzdvihuje nejen své úspěchy, ale poměřuje to s tím, co dosáhl mnohem mladší Pete Buttigieg, přičemž mu vytýká, že propustil černošské náčelníky policie a hasičů.

Biden pak v nedělním rozhovoru pro stanici ABC odpověděl, proč je riskantní nominovat Buttigiega. „Protože Pete Buttigieg, což je hodný kluk a mám ho rád, je chytrý, ale není nic víc než starosta města, které je menší než to, ve kterém jsme teď,“ řekl v Manchesteru v New Hampshire, který má 112 500 obyvatel. „Já neútočím na Petea, to Pete útočí na mě. Říká, že jsme v potížích kvůli nedávné minulosti. To je osm let Obamy a mne,“ dodal. Biden přitom opakovaně zopakoval, že Buttigieg není Obama.

Buttigieg na to jeho útok zareagoval pro ABC: „Má pravdu. Já nejsem Obama. Ani on ne. A ten ani teď neusiluje o post prezidenta. A nepíše se rok 2008, ale 2020.“

Zdůraznil, že si je vědom potřeby získat hlasy černošských voličů: „Budu pracovat na tom, abych získal jejich hlasy tak jako v South Bendu. Potřebujeme systémovou vizi pro odstranění rasismu v systému.“

Reklama

Výběr článků

Načítám