Hlavní obsah

Americký neonacista se přiznal k rasistickým zločinům, aby se vyhnul trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pětadvacetiletý americký neonacista James Alex Fields, který 12. srpna 2017 záměrně najel v Charlottesville ve Virginii do demonstrantů hájících rasovou rovnost, přičemž zabil 32letou Heather Heyerovou, se ve středu přiznal ke zločinům z nenávisti. Chce se tak vyhnout případnému trestu smrti, uvedly stanice BBC a CNN.

Foto: Ryan M. Kelly, ČTK/AP

Fields ve svém Dodgi Challenger vjel do davu s nohou na plynu

Článek

Fields se přiznal k 29 bodům obžaloby, jde o jeden případ usmrcení z nenávisti a o 28 případů zranění z nenávisti. Za každý může dostat maximálně trest doživotí. Jako zločin z nenávisti se v USA označují rasově motivované trestné činy.

Fields se původně hájil, že do davu demonstrantů hájících rasovou a etnickou rovnost a odmítajících policejní násilí na Afroameričanech najel ze strachu o svou bezpečnost. Popíral, že by šlo o rasově motivovanou nenávist. Tomu však soud neuvěřil. Porota jej v prosinci uznala vinným ze zabití Heyreové a dalších zločinů, přičemž doporučila trest doživotí a 419 let k tomu. [celá zpráva]

Fields, který je z Ohia, jel do 800 km vzdáleného Charlottesville na demonstraci ultrapravice, která pořádala pochod proti strhávání soch konfederačních vůdců, v daném případě šlo o sochu jižanského generála Roberta Edwarda Leea. [celá zpráva]

Na protest proti pochodu neonacistů se ve městě konala i protidemonstrace odpůrců ultrapravice. A právě přímo do skupiny lidí odmítajících neonacisty vjel Fields se svým Dodgem Challenger. Navzdory tomu, že svítila červená, sešlápl plyn a namířil si to přímo do davu, přičemž vozem demonstranty odhazoval. Když narazil do jiného auta, rychle vycouval a ujel.

Foto: ČTK/AP

Rasista a neonacista James Alex Fields

Ministr spravedlnosti Bill Barr označil jeho čin za teroristický: „Po masové vraždě na Novém Zélandu spáchané v tomto měsíci si připomínáme, že rozrůzněná a pluralitní společnost, jako je naše, nemůže tolerovat násilí na rasovém nebo náboženském základě.”

Po útoku byl kritizován americký prezident Donald Trump, protože jej dlouho odmítal odsoudit [celá zpráva], pak připsal vinu oběma stranám. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám