Hlavní obsah

Nový Zéland po útoku na mešity zakáže útočné pušky

Wellington
Aktualizováno

Nový Zéland se po útoku na dvě mešity ve městě Christchurch rozhodl zpřísnit zákony o držení zbraní a zakázat útočné a poloautomatické pušky. Příslušný zákon by měl vejít v platnost nejpozději do 11. dubna. S odvoláním na čtvrteční sdělení premiérky Jacindy Ardernové o tom informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Zbraně v autě použitého při útoku v mešitách.

Článek

„Šest dní po útoku oznamujeme zákaz poloautomatických pušek vojenského typu a automatických pušek,” uvedla Ardernová. Zakázány mají být podle Reuters také součástky, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit automatickou pušku nebo samopal a také velkokapacitní zásobníky.

Všichni držitelé nově zakázaných zbraní je musejí na základě rozhodnutí vlády v nadcházejících dvou dnech nahlásit úřadům, než jim je odevzdají, píše AP. Nová opatření mají umožnit odkoupení zakázaných zbraní od majitelů, což podle premiérky bude státní pokladnu stát 200 milionů novozélandských dolarů.

Animace ukazuje, jak se odehrál teroristický útok v novozélandském ChristchurchVideo: Novinky/Reuters

„Naše dějiny navždy změnil 15. březen. Teď se změní i naše zákony. Oznamujeme, že jsme v jménu všech Novozélanďanů podnikli kroky ke zpřísnění našich zákonů o držení zbraní, abychom z naší země udělali bezpečnější místo,“ řekla Ardernová na tiskové konferenci s tím, že všechny typy poloautomatických pušek, které byly použity při útoku, budou zakázány.

Foto: ČTK/AP

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová

„Domnívám se, že převážná většina legálních držitelů zbraní na Novém Zélandu pochopí, že tyto kroky jsou v národním zájmu,“ řekla Ardernová s tím, že na farmáře se budou vztahovat přísně uplatňované výjimky kvůli regulaci škůdců. Nejnovější zpřísnění zároveň již podpořila myslivecká lobby.

Nový Zéland se v minulosti snažil zákony o střelných zbraních zpřísnit, vždy tomu však zabránila silná zbraňová lobby a skutečnost, že na Novém Zélandu má silnou tradici lov. Podle odhadů je v zemi s pěti miliony obyvatel zhruba 1,5 milionu střelných zbraní. Přesto je tam nízký počet násilných trestných činů spáchaných střelnou zbraní, poznamenala agentura Reuters.

Útok 28letého Australana v Christchurchi si minulý týden vyžádal 50 mrtvých. Masakr věřících útočník, který se označil za rasistu, zdůvodnil mimo jiné migrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám