Hlavní obsah

Americké vládě opět hrozí, že bude bez peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát v noci na sobotu odložil hlasování o plánu financování vlády ve výši 1,1 biliónu dolarů, rozhodne o něm v pondělí. Americké vládě hrozí, že se ocitne bez peněz, což by ochromilo státní úřady a instituce, 48hodinové provizorní financování skončí o sobotní půlnoci, Senát zřejmě schválí prodloužení do středy.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský Kapitol

Článek

Senát projednávání odložil s tím, že na posouzení návrhu potřebuje více času.

Dosavadní plán financování federální vlády platil do čtvrteční půlnoci místního času (pátek 6:00 SEČ). Nový republikánský plán schválila dolní komora Kongresu ve čtvrtek.

Významní demokraté s ním ale nesouhlasí a nelíbí se jim, že prezident Barack Obama vyzval demokratické zákonodárce, aby rozpočet podpořili. Část jich ale ve sněmovně republikánský návrh podpořila.  Zákon prošel v dolní komoře Kongresu těsně, když ho podpořilo 219 zákonodárců a 206 bylo proti.

Loňský střet kolem financování vlády, který na 16 dní uzavřel většinu amerických federálních úřadů, způsobil podle průzkumů značné politické škody politickým stranám a dál oslabil důvěru Američanů v politický systém a především v Kongres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám