Hlavní obsah

Americké akcie se propadají, dolů je táhnou banky a obavy o zpomalení růstu

New York

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Mohou za to obavy o globální ekonomický růst, kvůli kterým ztrácely hlavně banky a další firmy citlivé na vývoj ekonomiky. Akciím se však podařilo dostat ze svých denních minim díky oživení energetických firem.

Foto: Handrejch Jan, Právo

Budova hlavní burzy na Wall street v New Yorku

Článek

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 1,1 procenta na 16 027,05 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,42 procenta, na 1853,44 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 1,82 procenta.

Americké banky následovaly ve ztrátách své kolegy v Evropě. Evropské banky dnes výrazně oslabily kvůli pochybnostem ohledně zdraví evropského bankovního sektoru. K poklesu amerických bank přispívá rovněž nejistota kolem dalšího vývoje úrokových sazeb v USA, tedy zda centrální banka USA (Fed) letos zvýší úroky.

Dílčí index S finančních firem oslabil o 2,6 procenta a od počátku letošního roku ztrácí již 14,6 procenta. Finanční sektor je tak sektorem s nejhorším letošním výkonem. Z dalších firem akcie Facebooku klesly o 4,2 procenta a Amazonu o 2,8 procenta. Energetickým firmám se však podařilo koncem obchodování zvrátit předchozí ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám