Hlavní obsah

Americká vláda odvrátila platební neschopnost do roku 2017

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Kongres schválil v pátek zákon, který prodlužuje vládě Spojených států právo půjčovat si peníze do roku 2017. Zákon, jenž odstraňuje bezprostřední hrozbu platební neschopnosti vlády, by nyní měl podepsat prezident Barack Obama.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Americké ministerstvo financí varovalo, že pokud by Kongres opatření neschválil, vyčerpalo by do 3. listopadu veškeré své kapacity pro půjčky. To by mohlo vést k tomu, že by americká vláda v následujících dnech nebyla schopna splácet své závazky.

Poté, co zákon schválila ve čtvrtek Sněmovna reprezentantů, hlasoval pro něj v pátek i Senát poměrem 64 hlasů proti 35.

Zákon rovněž umožňuje zvýšit strop pro výdaje ve stávajícím fiskálním roce, který začal 1. října, a také v příštím fiskálním roce. V příštích dvou letech může Washington vydat o 80 miliard dolarů (téměř dva bilióny korun) více na armádu a vnitřní programy.

Zákonodárci nyní musí peníze rozdělit mezi jednotlivé kapitoly, na což mají čas do 11. prosince.

Problémy se opakují

Už během čtvrteční debaty v Senátu konzervativnější senátoři kritizovali své kolegy za to, že uvolnění rozpočtů podpořili. Například senátor Ted Cruz, jenž usiluje o republikánskou prezidentskou kandidaturu, obvinil republikánskou většinu v Kongresu z toho, že „prezidentovi vystavují bianco šek pro zbytek jeho funkčního období“.

Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, jenž pomáhal zákon dojednat, ocenil, že odmítá zvyšování daní, a poznamenal, že dodatečné výdaje budou kompenzovány úsporami na jiných místech, které přinese reforma systému sociálního zabezpečení, jež předpokládá dlouhodobé úspory ve výši 168 miliard dolarů.

Spojené státy se opakovaně dostávají do problémů kvůli stropu na vládní výdaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám