Hlavní obsah

Americká policie zveřejnila videa, jak zastřelila neozbrojeného černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Policie v Sacramentu zveřejnila videa ze zásahu, při kterém o víkendu zastřelila neozbrojeného černocha Stephona Clarka. Policisté na něj vypálili dvacet ran, protože si mysleli, že má pistoli. Jeho smrt vyhnala lidi do ulic. Jde o další případ, kdy policisté zastřelili neozbrojeného muže tmavé pleti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Sacramentu zveřejnila videozáznamy z incidentu, při kterém policisté zastřelili neozbrojeného černochaVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co policisté vypálili ve tmě dvacet ran, neboť si mysleli, že je 22letý Clark ozbrojený, zjistili, že u sebe žádnou zbraň neměl. „Jediným předmětem nalezeným u podezřelého byl mobilní telefon,“ uvedlo policejní oddělení. Muže zastřelili za domem, kde žil s prarodiči a sourozenci.

Policie zatím nezveřejnila jména policistů. Protože se ve čtvrtek ve městě konaly protesty, policie se rozhodla zveřejnit jak záznam z volání na tísňovou linku, tak záznam ze zasahující helikoptéry šerifa i z kamery na přilbě střílejících policistů.

Tísňová linka 911 přijala hovor, kde volající ohlásil, že viděl, jak mu někdo v kapuci „rozbil obě okýnka u auta“. Dodal, že podezřelý je na dvoře.

Foto: ČTK/AP

Policisté zasahují proti demonstrantům v Sacramentu

Policisté na místo dorazili v 21:13 a v 21:25 už nad místem kroužila helikoptéra šerifa s termovizí. Její posádka spatřila na dvoře muže a ohlásila, že nějakým nástrojem rozbil okno u domu. Když přelez plot na sousední dvůr, navedla tam helikoptéra policisty.

„Ukaž mi ruce. Pistole, pistole, pistole,“ křičel jeden z policistů předtím zahájili palbu. Pak ohlásili: „Výstřely vypáleny. Je zastřelený.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Sacramentu vyšli do ulic na protest proti policejnímu násilí páchanému na černošíchVideo: Reuters

Příbuzní postup policistů kritizovali. Ve čtvrtek přišly na radnici stovky demonstrantů, kde příslušníci hnutí odmítající policejní násilí na černoších Black Lives Matter a další aktivisté odsoudili čin jako další případ zastřelení neozbrojeného černocha policisty.

Demonstranti taky zablokovali ulice a na chvíli i dálnici I5 i přístup do sportovní haly, kde měl hrát basketbalový tým Sacramento Kings. Nakonec se hrálo před malým počtem diváků.

Foto: Robert Petersen, ČTK/AP

Demonstranti zablokovali vchod do sportovní haly.

Starosta Darrell Steinberg řekl, že chápe reakci veřejnosti, ale vyzval lidi ke klidu: „Vyzývám naši komunitu, aby zůstala nenásilná.“ Řekl, že případ by měla vyřešit justice.

„Oddělení policie v Sacramentu chápe význam toho incidentu a jeho dopad na komunitu. Zavazujeme se poskytovat pravidelně informace a otevřeně komunikovat,“ uvedla policie v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám