Hlavní obsah

Američané už mají politiky plné zuby, ale volit jdou ve velkém

Právo, Jiří Roškot (Severní Karolína)
Aktualizováno

Američané jsou už po měsících bombardování politickou televizní reklamou unaveni. Přesto ale v úterý vyrážejí první z nich do dlouhých front volit, pokud to nestihli v předtermínu. První výsledek už je znám z vesnice ve státě New Hampshire. Prezidentští kandidáti Barack Obama a Mitt Romney tam dostali shodně po pěti hlasech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před volební místností v Indianapolisu se vytvořila dlouhá frontaVideo: Reuters

 
Článek

Na zahrádkách před svými domky mnoho Američanů otevřeně hlásá svou náklonnost. Mají tam zapíchané plakátky Romney-Ryan nebo Obama-Biden. A dost se jich svými názory ani netají.

Svět zámožného byznysmana Paula Younga se zakládá na otázce, jestli bude jeho firma prosperovat, nebo půjde ke dnu. Vyrábí skladovací zařízení, obchoduje po celé Americe, má soukromé letadlo, ale přesto sedíme na kafi v McDonald's.

Dali jsme se do řeči v charlottské hudební škole, kterou vede česká krajanka, a kde Young ve svých 65 letech chodí na hodiny klavíru. "Moje filozofie v byznysu je, že investuji z toho, co vydělám," říká. Obamovy stamiliardové stimulační programy jsou pro něj něco jako vzdušné zámky.

Dluhy, dluhy, dluhy

"Amerika řeší skutečně velké dilema, jestli škrtat výdaje, a být méně aktivní. Ale peníze se nedají jen půjčovat," podotýká. "Obama se pokouší postavit celé odvětví z ničeho. Subvencuje výrobu, prodej i nákup, a to nemůže dlouho vydržet," kritizuje prezidentovy projekty ekologických a jiných technologií.

"Dokud se budou jen tisknout peníze, pak Amerika na svůj dluh zajde," tvrdí s tím, že nynější světový pořádek je postavený na USA, a když se stáhnou, vyplní vakuum někdo jiný. Young jednoznačně volí republikána Romneyho.

David Scholtz má kovozpracující podnik, a vždy byl a je demokratem, stejně jako jeho žena Nancy. Říkají na rovinu, že i demokraté by se měli ve Washingtonu zbavit některých politiků, co nosí hlavu vysoko v obacích.

Ale pořádek a kontrola finančního světa, kterou prosadil Obama, to plně schvaluje. Připomíná, že to byl prezident George W. Bush, který se lvím dílem postaral o nafouknutí státního dluhu, který začal růst v 80. letech za jiného republikána Ronalda Reagana.

Foto: Herb Swanson, Reuters

První výsledek prezidentské volby je znám z vesnice Dixville Notch ve státě New Hampshire. Obama s Romneym tam získali shodně po pěti hlasech.

Nancy říká, že Obamova zdravotní reforma se bude muset ještě přizpůsobit, upravit, ale bez převahy demokratů ve Sněmovně a v Senátu, během jeho prvních dvou let v Bílém domě by tak radikální krok, s nímž Hillary Clintonová pohořela v roce 1993, určitě neprosadil.

Pohnutky jsou různé

Pohnutky pro rozhodování Američanů jsou nejrůznější. Sandy Herraultová, která se živí hudbou, mi řekla, že dá hlas Romneymu. Angažuje se v ochraně lidských práv a Obamovi nemůže zapomenout, že podle ní ignoroval oběti dvou členů speciální jednotky SEALS, kteří zahynuli při obraně amerického konzulátu v Libyi, a zůstal netečný k volání íránských studentů po lidských právech v jejich zemi.

Američané se voleb účastní s daleko větším nadšením, než Češi. Jsou hrdí na to, že už volili, a na důkaz toho si připínají odznáčky. Desetitisíce jich dobrovolně pracují pro kampaně kandidátů i jako členové volebních komisí. Nemluvě o aktivistech, kteří mobilizují členy svých stran a sympatizanty, aby šli a svůj hlas odevzdali.

Volilo už přes 30 miliónů lidí

V knihovně severokarolínského Huntersvillu bylo rušno už víc než týden před volabmi. Stát podobně jako mnohé jiné otevřel možnost hlasování v předtermínu, což mnozí rádi využili, protože v úterý to bude na dlouho.

"Za hodinu se u dotykových obrazovek vystřídá okolo stovky lidí," řekl mi předseda volební komise Bob Grotheer. "Od vchodu se čeká tak hodina," dodal.

Na jiném místě - v radnici nedalekého města Cornelius - taková fronta nebyla. Tamní šéf volebního místa Bob Carter si pochvaloval, že jde všechno hladce. Používají také dotykové obrazovky, a ptám se na záznamy pro případ přepočítávání hlasů.

"Jsou písemné, a kromě toho se volby zaznamenávají elektronicky," vysvětluje. "Namátkové kontrolní přepočty se nedělají, jen když je výsledek těsný a požádá o to některých z uchazečů," dodal Carter.

Ve floridském okrese Miami-Dade byla v pondělí situace katastrofální. Až sedm hodin čekali lidé, než si vystáli frontu. "Nechte nás volit!" skandovali. Ti, na které se nedostalo, nakonec dostali korespondenční hlasovací lístky.

Jak USA tentokrát technicky volby zvládnou, se teprve uvidí. Hladké to patrně nebude. Ohio už hlásí právní bitvu o posuzování platnosti takzvaných prozatímních hlasů, u nichž se musí prověřit totožnost voliče, a započítají se později. U soudu mohou skončit i žaloby týkající se vyžadování průkazu totožnosti s fotografií, které nejsou v USA běžnou praxí, i případy diskriminace či zastrašování voličů.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Američané kromě prezidenta v úterý zvolí také nové zástupce Sněmovny reprezentantů, třetinu senátorů, 11 nových guvernérů i místní správu. První výsledek prezidentské volby je znám z vesnice Dixville Notch ve státě New Hampshire. Obama s Romneym tam získali shodně po pěti hlasech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám