Hlavní obsah

Američané hodnotí svou situaci nejhůře za šestnáct let 

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Sedmdesát procent Američanů je přesvědčeno, že situace v jejich zemí je špatná. Plyne to z průzkumu zveřejněného v pátek. Je to nejhorší výsledek za posledních 16 let. Nespokojenost obyvatel USA oslabuje šance republikánského kandidáta na amerického prezidenta Johna McCaina být zvolen.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Krize hypoték přispívá k negativnímu pohledu Američanů na současnou situaci

Článek

V průzkumu bylo osloveno 1008 Američanů. Jen třicet procent z nich bylo spokojeno se situací v zemi. „Je to 16 let, kdy hodnocení situace země bylo tak špatné - v lednu 1992, v poslední rok kdy byl v úřadu předchozí prezident jménem Bush,“ uvedl analytik CNN Keating Holland. „Sedmdesát procent (nespokojených) je mnohem horších než před dvěma lety, kdy si 48 procent myslelo, že časy jsou zlé,“ uvedl další analytik Bill Schneider.

Hodnocení oslabuje pozice republikánského kandidáta na prezidenta Johna McCaina. Obyvatele USA stále více zajímají domácí ekonomické problémy, ve kterých je slabší, a otázka hrozby terorismu, v níž je silný, ustupuje do pozadí.

Válka v Iráku, kterou John McCain podporuje, je stále méně populární i mezi příznivci McCaina, ale i jeho odpůrci mu přiznávají větší schopnosti být nejvyšším velitelem v době války.

Podle průzkumu jsou Američané přesvědčeni, že oba možní demokratičtí kandidáti Hillary Clintonová i Barack Obama jsou lépe schopni vyřešit otázky zdravotní péče, daní, krize hypoték a rostoucích cen benzínu.

John McCain navíc musel v posledním týdnu dvakrát vysvětlovat a upřesňovat své vyjádření, především zmínku, že USA šly do války s Irákem kvůli ropě. Nyní McCain upřesnil, že šly do války kvůli zbraním hromadného ničení, které měl mít Saddám Husajn a že šlo o to, aby Husajn neměl přístup k ropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám