Hlavní obsah

Američané chtěli svrhnout Castrův režim hip hopem

Washington

Jednou z rozličných metod, jimiž se v posledních letech snažily Spojené státy zvrátit poměry na Kubě, bylo ovlivňování hiphopové scény. Americká vláda se pokoušela získávat místní rappery, aby mezi lidmi vyvolávali protivládní nálady s cílem přispět ke svržení režimu. Ve čtvrtek to uvedla agentura AP s odvoláním na dokumenty a svědectví. Akce ale selhala. Washington popřel, že by šlo o tajnou aktivitu.

Foto: ČTK/AP

Kubánský rapper Aldo Rodriguez

Článek

Hlavní postavou byl srbský hudebník a producent Rajko Božić, který odjel v roce 2009 do Havany naverbovat jednoho z nejuznávanějších místních rapperů Alda Rodrígueze, který už měl potíže s režimem. Měl ho podnítit, aby vyvolal mezi svými posluchači protivládní nálady a přispěl ke vzniku hnutí, které by podrývalo vládu Raúla Castra.

Rodríguez a jeho skupina Los Aldeanos se měli podle AP stát součástí rozsáhlejšího programu, jímž chtěla vládní Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) podnítit mezi mladými lidmi prostřednictvím jejich hudebních idolů protirežimní nálady a přispět tak k demokratizaci země.

Washington však vyslal na Kubu amatérské agenty, a tak skončila operace neúspěchem. Několik místních hudebníků bylo naopak vystaveno velkému riziku, když podle AP nejméně šestkrát kubánská policie v souvislosti s programem někoho zatkla.

„Jakákoli nařčení, že naše práce je tajná či kamuflovaná, je jednoduše nepravdivá,” uvedla v reakci USAID s tím, že se jednalo o program k posílení občanské společnosti.

Program se uskutečňoval do roku 2012 souběžně s dalšími operacemi USAAID. Ta taky vysílala na Kubu mladé Latinoameričany s úkolem přesvědčit místní mládež, aby se stala součástí protirežimního hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám