Hlavní obsah

Abbás v OSN požádal o uznání státu Palestina

– New York • Aktualizováno

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pátek na půdě OSN požádal o uznání státu Palestina v hranicích z roku 1967. Učinil tak navzdory urgencím USA, Izraele a skupiny dalších zemí včetně ČR, aby jednostrannou žádost stáhl a usiloval o kompromis s izraelskou stranou.

Článek

Abbás ještě před svým proslovem před Valným shromážděním předal písemnou žádost generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi.

Myslíme si, že kdo má svědomí, nemůže nepřijmout naši žádost o uznání našeho samostatného státu ze strany OSN.
Mahmúd Abbás

Veškeré snahy o kompromis podle Abbáse ztroskotávají na „koloniální okupační politice Izraele“. „Izraelská vláda odmítá ztotožnit se s podmínkami mezinárodního práva a pokračuje ve stavbách na území budoucího palestinského státu. Tyto stavby jsou centrem aktivit koloniální okupace, která je porušením mezinárodního práva a podmínek OSN. To vedlo k zániku mnoha příležitostí a pohřbilo to veškeré naděje,“ prohlásil Abbás.

Generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi jsem předal žádost o uznání státu v hranicích z roku 1967 s hlavním městem Al-Kuds aš-Šaríf.
Mahmúd Abbás

Připomněl, že před rokem bylo dohodnuto, že budou obnovena jednání Izraele s palestinskou stranou, která ale po několika týdnech ztroskotala. „Klíčové téma je, že izraelská vláda se odmítá ztotožnit s podmínkami mezinárodního práva,“ uvedl Abbás. Hovořil o separaci, konfiskaci půdy Palestinců a „rasistické“ zdi budované v Jeruzalémě. „Lidé jsou vytlačováni ze země, kde žili po staletí. Dokonce byly vydány příkazy na deportace volených zástupců z města Jeruzaléma. Pokračují též výkopy na našich posvátných místech,“ pokračoval.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Mahmúd Abbás před Valným shromážděním OSN ukazuje kopii žádosti o uznání státu Palestina.

„Okupační armáda“ podle něj v posledních letech využívá na palestinských územích „milicí osadníků“, kteří vyvíjejí „trestnou činnost“. „Dochází k útokům na naše lidi, je cíleno na školy, mešity,“ doplnil.

„Myslíme si, že kdo má svědomí, nemůže nepřijmout naši žádost o uznání našeho samostatného státu ze strany OSN. Toto je okamžik pravdy. Náš lid čeká, až uslyší odpověď světa. Umožní Izraeli, aby pokračoval v okupaci? Jsme posledním okupovaným lidem. Bude Izraeli i nadále umožněno, aby odmítal rezoluci OSN, Valného shromáždění OSN, Mezinárodního soudního dvora? Po 63 letech utrpení, přetrvávající tragédie bych chtěl říct: dost, dost, dost!“ prohlásil Abbás s tím, že dozrál čas na vznik palestinského státu.

Doplnil, že chce vytvoření palestinského státu na 22 procentech původního britského mandátního území Palestina. "Generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi jsem předal žádost o uznání státu v hranicích z roku 1967 s hlavním městem Al-Kuds aš-Šaríf (arabské označení Jeruzaléma - pozn. red.)," řekl Abbás.

Abbás zároveň upozornil, že Palestincům nejde o izolaci Izraele. Tomu nabízí mír a spolupráci. Při slovech o míru se Abbás odkázal na svého předchůdce v čele OOP Jásira Arafáta.

Netanjahu: Ústupky v minulosti přinesly nové útoky

Po Abbásově projevu po chvíli následovalo vystoupení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jehož čekaly výkřiky nesouhlasu. „Nepřišel jsem si pro váš potlesk, nýbrž říct pravdu,“ prohlásil Netanjahu.

Řekl, že přichází s přátelsky napřaženou rukou k Egyptu, Jordánsku, Turecku, Libyi, Tunisku, Sýrii, Libanonu, Íránu i dalším národům Arabského poloostrova, především však k Palestincům.

Palestinci by neměli popírat naše historické vazby na starou domovinu.
Benjamin Netanjahu

Poukázal na to, že Izrael nemůže přijmout jednostranné vyhlášení palestinského státu a rázně odmítl, že by se nesnažil o kompromis. Připomněl, že ústupky nabízeli Palestincům v letech 2000 a 2008 premiéři Ehud Barak a Ehud Olmert. Byly však odmítnuty a následovaly útoky.

„Lidé mi říkají: prostě udělejte kompromisní nabídku a bude mír. Problém ale je, že už jsme to udělali, ale ono to nefungovalo,“ řekl  Netanjahu. "V roce 2000 jsme se stáhli z Libanonu a v roce 2005 z Gazy. Rušili jsme školky, synagogy a dokonce přestěhovali hroby s našimi milovanými. To ale nezklidnilo islamistickou bouři, ta se pouze Izraeli přiblížila a nabyla na síle. (Libanonský) Hizballáh a Hamás (v pásmu Gazy) na Izrael vystřelily tisíce raket. Toho míru jsme se nedočkali,“ pokračoval Netanjahu.

"Palestinci by měli žít ve svobodném vlastním státě, ale měli by být připraveni na kompromisy a požadavky v zájmu bezpečnosti a nebudou popírat naše historické vazby na starou domovinu," prohlásil izraelský premiér. Nakonec poukázal na to, že on i Abbás jsou v jedné chvíli v jednom městě, dokonce v jedné budově, a vyzval jej k okamžitému setkání a jednání o míru.

O žádosti rozhodne Rada bezpečnosti

Proti jednostrannému vyhlášení se postavila skupina zemí v čele s USA. Americký prezident Barack Obama během svého vystoupení v OSN uvedl, že neexistují zkratky vedoucí k míru. Mír podle něj závisí na kompromisní dohodě. [celá zpráva]

Jeho stanovisko podpořil i český prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

O Abbásově žádosti rozhodne v příštích dnech Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám