Hlavní obsah

Klaus v OSN odmítl jednostranné vyhlášení palestinského státu

– New York • Aktualizováno
Novinky, Miroslav Benč (New York)

Prezident Václav Klaus v pátek vystoupil se svým projevem před 66. Valným shromážděním OSN. Odmítl jednostranné vyhlášení palestinského státu, kterého se dožaduje palestinská samospráva, a podpořil jadernou energii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus v OSN

Článek

Český prezident vyzdvihl potřebu mírových řešení sporů. „Je to středobodem charty OSN i hlavním principem české zahraniční politiky,“ řekl.

„Před devatenácti lety byl mírovou cestou dohodnut rozpad Československa, aniž by bylo potřeba vnějšího prostředníka. Zkušenost nám říká, že má-li být touha po svrchovanosti a svobodě nebo spory mezi zeměmi vyřešena natrvalo a přijatelně pro obyvatele těchto zemí, řešení musí vzejít v první řadě ze samotné oblasti a z jednání dotyčných zemí,“ pokračoval Klaus.

„V tomto duchu je Česká republika, co se týče nejdůležitějšího tématu tohoto Valného shromáždění, přesvědčena, že je nezbytné, aby obě strany izraelsko-palestinského sporu společně nalezli cestu vpřed. Souhlasím s prezidentem Obamou, že neexistují zkratky vedoucí k ukončení konfliktu, který přetrvává desetiletí.“

„Takové řešení nemůže nastat prostřednictvím jednostranných kroků, ani být vynuceno Spojenými národy,“ uvedl Klaus.

"Jsou to jiné končiny a jiné problémy, ale ten základní princip zůstává stejný. Organizování tu rozvodu zemí, tu spojení zemí odněkud z daleka lidmi, kteří do toho nejsou přímo zainteresovaní, to není cesta," vysvětlil Klaus po projevu svůj postoj novinářům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové české delegace na Valném shromáždění OSN. Vprostřed ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Prezident zmínil také nedávné revoluce v arabském světě a zejména zemím severní Afriky vzkázal, že budou potřebovat hlubší systémové změny, které jim ale zvenčí nelze vnucovat. Západ ale podle něj může pomoci tržní spoluprací s minimální regulací.

Podpořil jadernou energetiku

Václav Klaus se rovněž zastal výroby energie v jaderných reaktorech. Jaderná energetika je podle něj navzdory nehodě v japonské elektrárně Fukušima 1 stabilním, legitimním a mnohde nenahraditelným zdrojem energie.

"Cítil jsem potřebu velmi silně se k jaderné energetice vyjádřit, a jak jsem viděl pokyvující hlavy nebo zpozornělé posluchače, tak to lidé v sále vnímali. Když jsem po projevu odcházel, katarský předseda 66. Valného shromáždění mi řekl: ´Děkuji vám za projev, ale zejména vám děkuji za vaše slova o jaderné energetice.´ To jsem opravdu nečekal a byl jsem překvapen," řekl Klaus novinářům po projevu.

Obavy ze sporu o jádro

Na otázku, zda se obává většího sporu či konfliktu o jadernou energetiku, Klaus odpověděl: "Svět je rozdělen v mnoha ohledech, a pokud by to byl jeden z dalších řezů, který ve světě vznikne, tak to si klidně dovedu představit. Doufám, že někteří němečtí politici a další se opravdu trošičku umoudří a začnou k těmto věcem přistupovat racionálněji než dosud."

Klaus také řekl, že musíme případnému tlaku Německa odolat. "Já myslím, že musíme mít šanci mu odolat. Nepříjmám takovou míru omezení suverenity země, kdy by nám mohlo být diktováno, jaký energetický mix máme ve své zemi používat," dodal Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus přednáší projev v OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám