Hlavní obsah

Castra už ukázala i kubánská státní televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánská státní televize v pondělí odvysílala první záběry nemocného prezidenta Fidela Castra. Komunistický vůdce, jenž v neděli oslavil osmdesátiny, na nich přijímá u svého lůžka hlavu Venezuely Huga Cháveze a svého bratra Raúla. Před ní už snímky kubánského vůdce zveřejnil i komunistický list Granma.

Článek

Záběry z neděle, zachycující hovořícího a usmívajícího se Castra, jsou podle pozorovatelů dalším z důkazů poskytnutých režimem, které mají rozptýlit nejistotu ohledně diktátorova stavu. Prezident na nich údajně vypadal unaveně a pobledle.

Castro se na veřejnosti naposledy ukázal 26. července. Krátce poté podstoupil operaci žaludku, která ho donutila předat po 47 letech v čele země pravomoci svému proklamovanému nástupci, o pět let mladšímu bratrovi Raúlovi. Zdravotní stav diktátora je přísně střeženým státním tajemstvím. Neví se ani, kde se Castro léčí. Chávez přijel v neděli do Havany, aby nemocného kubánského vůdce pozdravil u příležitosti jeho kulatin.

Kubánská média v ten den otiskla několik aktuálních Castrových fotografií, do pondělka však nebyly zveřejněny žádné jeho televizní záběry.

Místo konverzace hudba

Nyní kubánská televize údajně ukázala, jak Castro svírá Chávezovy ruce a "vřele" se na svého politického spojence a blízkého přítele dívá. Jeho hlas však téměř slyšet není. Místo konverzace s Chávezem je slyšet hudba. Na šestiminutovém záznamu mluví žertovným tónem především venezuelský prezident. Chválí mimo jiné svůj kubánský protějšek za jeho odolnost.

Chávez také říká, že maluje Castrův portrét, ale že má problémy se ztvárněním jeho nosu, jenž by si prý zasloužil zásah plastického chirurga.

Mluvčí Bílého domu ironicky označil jeden ze snímků, které otiskl deník Granma, za "nezdařenou fotku z Photoshopu". Druhá fotka byla podle něj "o něco málo lepší". Američtí úředníci, které citovala agentura Reuters, však uvedli, že o věrohodnosti obrázků nemůže být pochyb a že fotky jsou nyní analyzovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Chávez: Castro svádí boj o život

Do skládanky spekulací o zdravotním stavu kubánského prezidenta Fidela Castra zasadil další střípek jeho venezuelský protějšek Hugo Chávez, který prohlásil,...

Výběr článků

Načítám