Hlavní obsah

Za ukopání Afghánce soudí spolupracovníka CIA

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RALEIGH (USA)

Za týrání vězně s následkem smrti stanul před soudem první z amerických civilů působících v Afghánistánu a Iráku. Spolupracovník CIA David Passaro (40) podle obžaloby v červnu 2003 dva dny bil a kopal vyslýchaného Afghánce do genitálií, že ten zraněním podlehl.

Článek

"Řekl mi, že ho bil, že ho kopal do genitálií. Překvapilo mě to," řekl v úterý federálnímu soudci a porotě v severokarolínském Raleighu první ze tří svědků se záměrně pozměněným jménem - Randy Wilson - a s nalepenými vousy, brýlemi a parukou.

Jde o parašutisty 82. výsadkové divize a jejich identita je z bezpečnostních důvodů skryta. Působili na horské základně u Asadábádu, která se stala terčem raketového přepadu. Passaro jej vyšetřoval a do rukou se mu dostal i Abdul Valí.

 Bývalý zdravotník jednotek speciálních sil Pesaro mlátil  Abdula Valího také rukama a velkou baterkou, uvedl svědek. Kopanci zlomil Afghánci pánev a ten v šílených bolestech podle obžaloby prosil vojáky, aby ho zabili. Zemřel tři dny po výslechu 21. června 2003.

Obviněný vinu popírá a s advokáty chce pomocí armádních dokumentů a korespondence doložit, že se vojáci chtějí vyvléknout z odpovědnosti. V budově soudu byla pro ten účel zřízena bezpečná místnost chráněná i proti odposlechu.

Za nepřípustné zacházení s vězni bylo souzeno již 103 amerických vojáků z Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám