Hlavní obsah

Zklamal jste! Trump vyčítá premiérovi Švédska, že odmítl zasahovat do kauzy zadrženého rappera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza amerického rappera A$AP Rockyho, jehož pravé jméno je Rakim Mayers, se postarala o diplomatickou roztržku. Americký prezident Donald Trump totiž dal veřejně najevo skepsi vůči švédské justici a kritizoval švédského premiéra Stefana Löfvena, jenž odmítl zasahovat do kauzy Američana zadrženého kvůli fyzické potyčce.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump na Twitter napsal, že ho švédský premiér „velmi zklamal“ a „Švédsko nechalo na holičkách afroamerickou komunitu ve Spojených státech”, když Löfven nedokázal zajistit hudebníkovo propuštění.

Americký prezident kvůli Mayersovi telefonoval švédskému premiérovi Löfvenovi a vyzval ho, aby rappera propustil. Uvedl také, že je ochoten se osobně zaručit za jeho kauci.

Švédský premiér Trumpův tlak ustál a prostřednictvím svého mluvčího prezidentovi vzkázal, že do Mayersova případu ze své pozice nemůže a ani nebude zasahovat.

Foto: Andrew Burton, Reuters

Rapper Asap Rocky

„Velmi jsem se zklamal v premiéru Stefanu Löfvenovi, který není schopen jednat,“ napsal na Twitteru šéf Bílého domu, podle něhož amerického hudebníka ve Švédsku „obtěžovali potížisté”. „Zacházejte s Američany férově!“ požadoval prezident.

„Pro Švédsko děláme tolik, ale opačně to zřejmě nefunguje. Švédsko by se mělo soustředit na svůj skutečný problém se zločinem!“ napsal Trump.

Americký rapper byl ve čtvrtek obviněn z napadení během pouliční rvačky ve Stockholmu, do které se spolu se dvěma společníky zapletl 30. června. Třicetiletý hudebník je od 3. července ve vazbě. Soudní líčení je naplánováno na příští úterý. Pokud bude odsouzen, hrozí mu trest maximálně dva roky vězení. Bitka byla zaznamenaná na kameru.

Žalobce Daniel Suneson uvedl, že zahájil trestní řízení proti třem osobám podezřelým z napadení, které způsobilo ublížení na zdraví. „Došel jsem k závěru, že předmětné události jsou trestným činem navzdory tvrzením o sebeobraně a provokaci,” uvedl žalobce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám