Hlavní obsah

Američané v Hormuzském průlivu sestřelili íránský dron, Teherán to zpochybnil

– Washington • Aktualizováno

Americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj, který se přiblížil na zhruba 900 metrů k plavidlu. Dnes to podle agentur Reuters a AP oznámil americký prezident Donald Trump. Sestřelení označil za obrannou akci. Írán tvrdí, že o žádném sestřelu neví

Foto: Tasnim News Agency, Reuters

Íránské drony postavené na základě pokročilého amerického dronu RQ-170 Sentinel. Íránci jeden z těchto amerických dronů sestřelili v roce 2011 a byli schopni z jeho trosek vyvinout a sériově vyrábět jeho klon.

Článek

Podle Trumpa se dron přiblížil k výsadkové vrtulníkové lodi USS Boxer a ohrozil bezpečnosti plavidla i posádky. Prezident uvedl, že loď musela „podniknout obrané akce“ poté, co se dron přiblížil na 900 metrů k plavidlu. Američané před sestřelením vysílali opakovaně výzvy, aby se stroj vzdálil.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf poté řekl, že nemá informace o tom, že by jeho země přišla o dron. Reagoval tak na čtvrteční prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj.

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem jsou dlouhodobě vypjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu.

Íránské gardy navíc na konci června sestřelily v oblasti velký americký špionážní dron RQ-4.Global Hawk. [celá zpráva]

Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že dron byl v mezinárodním vzdušném prostoru.

USA kvůli tomu dokonce chtěly na Írán zaútočit, ale Trump útok na poslední chvíli zrušil. Letadla přitom už byla ve vzduchu a lodě v palebných postaveních.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám