Hlavní obsah

Muslimská kongresmanka čelí kritice za výrok o 11. září

Washington

Demokratická členka americké Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarová čelí v USA kritice za svá slova o 11. září. V projevu útoky popsala slovy „nějací lidé něco provedli”.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Ilhan Omarová

Článek

Republikáni kongresmanku podle BBC nařkli, že útoky zlehčuje, demokraté se ale postavili na její obranu. Tvrdí, že slova byla vytržena z kontextu a Trump jen rozdmýchává nenávist vůči Omarové a muslimům.

Omarová kritikům vzkázala, že miluje Ameriku a nenechá se umlčet.

Trump na Twitteru zveřejnil video, na němž letadla narážejí do věží Světového obchodního centra v New Yorku. Záběry spojil a projevem Omarové.

Projev, z nějž kritizovaná pasáž pochází, pronesla Omarová 23. března před členy organizace bojující za práva muslimů. Řekla, že "muslimové jsou nyní v nepříjemném postavení druhořadých občanů" a že ona sama je z toho unavena. "Nějací lidí něco provedli (some people did something) a my všichni jsme poté začali ztrácet přístup k našim občanským svobodám," dodala.

V reakci na kritiku uvedla: „Žádný člověk, ať už jakkoli zkorumpovaný, neschopný či zlý, nemůže ohrozit mou neochvějnou lásku k Americe," napsala. "Budu dál pokračovat v boji za rovné příležitosti a štěstí všech Američanů," uvedla. Podotkla také, že "nekandidovala do Kongresu, aby byla zticha".

Omarová je potomkem uprchlíků ze Somálska. Byla zvolena za stát Minnesota loni v listopadu.

Už dříve byla kritizována za výroky proti Izraeli. Na adresu proizraelské politiky USA uvedla, že je důsledkem korupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám