Hlavní obsah

V USA se loučí s Georgem Bushem. Velký muž a nejlepší otec, pronesl dojatý syn

– Washington • Aktualizováno

Lidé v USA se ve středu loučí s bývalým prezidentem Georgem H. W. Bushem, který zemřel minulý týden. Obřadu ve washingtonské katedrále se účastnil i současný americký prezident Donald Trump či jeho předchůdci Barack Obama, Bill Clinton a Jimmy Carter. Českou republiku zastupoval šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Spojené státy mají ve středu státní smutek, ve čtvrtek bude Bush pohřben do rodinného hrobu v Texasu.

Záznam: Pohřeb bývalého amerického prezidenta George BusheVideo: Reuters

 
Článek

Řečníci v katedrále vzpomínali na George Bushe staršího jako na vojáka, státníka, přítele i otce. Se slzami v očích zakončil svoji řeč Bushův stejnojmenný syn, rovněž bývalý prezident, který otce označil za „velkého a vznešeného muže a nejlepšího otce”. Před smrtí mu prý stihl říct, že ho miloval a otec na to odpověděl „Taky vás miluju”, což byla jeho poslední slova.

I když byl při projevu dojatý, připomněl i několik humorných historek z života George Bushe staršího, třeba jak mu jeho kamarád James Baker pašoval na nemocniční pokoj vodku. Zmínil také, že na parketu jeho otec „nebyl zrovna Fred Astaire” nebo že „nemohl strávit zeleninu, zejména brokolici, a tyto genetické poruchy nám předal”.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

George W. Bush dojatý během proslovu při pietě za jeho otce ve Washingtonu

Připomněl i to, že otec, který byl za války sestřelen Japonci při toku na Čičidžimu „jako mnozí z jeho generace nikdy nemluvil o vojenské službě”. Uvedl také, že radil i dalším politikům, jako byl jeho následovník ve funkci Bill Clinton nebo kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Obřadu v katedrále předcházela krátká pieta před budovou Kapitolu, sídlem Kongresu USA. Tam byla rakev s prezidentem vystavena od pondělí do středy.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Rakev s ostatky bývalého amerického prezidenta George H. W. Bushe

Po pietě se smuteční kolona od Kapitolu vydala po Pensylvánské třídě kolem Bílého domu k Národní katedrále, která je zasvěcena svatým Petrovi a Pavlovi. Cestu, po které kolona jela, lemovaly tisíce truchlících Američanů.

Na obřad do katedrály dorazil i prezident Donald Trump s chotí Melanií, kteří zasedli ve stejné řadě s bývalými prezidenty Obamou, Clintonem a Carterem, které rovněž doprovodily manželky včetně Hillary Clintonové. Ta s Trumpem před dvěma lety prohrála v prezidentských volbách.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Pohřeb George Bushe staršího ve Washingtonu. Na snímku prezident Donald Trump s manželkou a exprezidenti Obama, Clinton a Carter s manželkami

Americká média setkání Trumpa s jeho předchůdci označila jako výjimečné, neboť současný šéf Bílého domu s nimi i s rodinou Bushových má napjaté vztahy.

Jako poslední do katedrály přišel George Bush mladší, nejstarší syn zesnulého exprezidenta a rovněž bývalá hlava státu. Bush mladší s manželkou Laurou doprovázel smuteční kolonu a po příchodu do katedrály se s Trumpem a bývalými prezidenty krátce přivítal.

Foto: Reuters

Geore Bush starší

Smutečního obřadu v katedrále se účastnili vedle amerických činitelů také pozvaní zahraniční hodnostáři. Pozvání přijali německá kancléřka Angela Merkelová, polský prezident Andrzej Duda či jeho předchůdce a bývalý vůdce polské protikomunistické opozice Lech Walesa, jordánský král Abdalláh II. i britský princ Charles nebo bývalý kanadský premiér Brian Mulroney.

Mulroney uvedl, že žádný muž v Bílém domě „nebyl odvážnější a principiálnější” a že „měl skvělý smysl pro humor a hodně se bavil”.

Českou republiku zastupoval po dohodě s Hradem předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. [celá zpráva] Prezident Miloš Zeman poslal do USA kondolenční dopis. [celá zpráva]

Foto: Pool, Reuters

George Walker Bush u rakve svého otce při rozloučení ve Washingtonu

Bush starší byl 41. prezidentem USA, úřad zastával v letech 1989–1993. Byl prvním americkým prezidentem, který navštívil Československo. [celá zpráva] Zemřel minulý pátek ve věku 94 let. Měl Parkinsonovu chorobu. [celá zpráva]

Rakev s jeho ostatky bude po obřadu převezena do texaského Houstonu, kde bude Bush pohřben do hrobky vedle své manželky Barbary. Ta zemřela také letos. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám