Hlavní obsah

Merkelová se zpožděním do Argentiny nejen přilétla, ale také odlétla

Buenos Aires

Německá kancléřka Angela Merkelová, která na dvoudenní summit dvaceti nejsilnějších ekonomik světa G20 v Buenos Aires dorazila v pátek kvůli poruše vládního letadla se značným zpožděním, se zpožděním i odlétala. Zatímco její kolegové už odcestovali, Merkelová měla nazbyt osm hodin času, protože posádka vládního letadla musela odpočívat.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Angela Merkelová na summitu G20

Článek

Letoun Airbus A340 mířící do Argentiny s kancléřkou na palubě se ve čtvrtek musel po hodině vrátit do Německa a nouzově přistát v Kolíně nad Rýnem kvůli nefunkčnímu komunikačnímu systému. Chybu podle zjištění odborníků způsobil vadný transformátor. [celá zpráva]

Protože německá vládní letka neměla k dispozici náhradní posádku pro zaoceánské lety, odletěla kancléřka druhý den ráno do Madridu, odkud pokračovala linkovým spojem. Do dějiště summitu tak dorazila se zhruba 12hodinovým zpožděním.

Foto: Joerg Blank, ČTK/AP

Německá kancléřka po nouzovém přistání vystupuje z vládního Airbusu A340

Mezitím německá armáda vyslala do Buenos Aires náhradní stroj, který v neděli odpoledne kancléřku dopravil do vlasti. Protože ale posádka tohoto letounu musela v Buenos Aires dodržet povinnou přestávku, nemohla Merkelová bezprostředně po konci summitu nastoupit na zpáteční let.

Volný čas tak využila k setkání s argentinským prezidentem Mauriciem Macrim, páteční schůzku totiž nestihla. Poté se prošla rezidenční čtvrtí Recoleta a navštívila jeden z kostelů, což neušlo pozornosti místních obyvatel. Ti ihned na Twitteru informovali, že právě ve městě potkali kancléřku. Procházku zakončila ve steakové restauraci, kam ji doprovodil mimo jiné vicekancléř Olaf Scholz.

Reklama

Výběr článků

Načítám