Hlavní obsah

Předseda amerického nejvyššího soudu se ohradil proti tvrzení, že je Obamův soudce

– Washington

Šéf devítičlenného sboru Nejvyššího soudu USA John Roberts se veřejně ohradil proti označení Obamův soudce. Americký prezident Donald Trump jím počastoval soudce, který zablokoval prezidentova opatřenív migrační politice. Robert zdůraznil, že neexistuje nikdo jako Trumpův soudce či soudce někdejšího prezidenta Baracka Obamy, neboť justice je nezávislá.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Roberts reagoval na Trumpovu kritiku kalifornského federálního soudce Jona S. Tigara. Ten v úterý dočasně zablokoval prezidentovo nařízení, podle kterého by nemohli získat azyl ti migranti, kteří do USA vstoupí z Mexika nelegálně.

Trump po vynesení verdiktu Tigara označil za Obamova soudce.

Prezident na kritiku reagoval tím, že Obamovi soudci skutečně existují a mají zcela odlišný názor než ti, kteří mají na starosti bezpečnost země.

Roberts, kterého do funkce navrhl bývalý republikánský prezident George Bush mladší,uvedl, že žádní Obamovi soudcové neexistují.  Trvá na tom, že justice je nezávislá a že soudci nikomu nepatří. „Nezávislé soudnictví je něco, za co bychom měli být vděční,” uvedl v prohlášení.

Americká média k Robertsově vyjádření poznamenala, že je to vůbec poprvé, kdy se vyjádřil kriticky vůči Trumpovi.

Na Robertsovo prohlášení, ve kterém odmítl nálepkování soudců, Trump na Twitteru odpověděl: „Je mi to líto, hlavní soudce Johne Robertsi, ale opravdu máte Obamovy soudce. A oni mají velmi rozdílný názor než lidé, kteří mají na starosti bezpečnost naší země.” Varoval, že v karavanách migrantů je mnoho zločinců a proto se je nutné jejich příchodu bránit

Prezident v dalších tweetech zpochybnil nezávislost celého devátého soudního obvodu, ke kterému patří i Tigar. Citoval  televizi Fox News, že 79. verdiktů tohoto obvodu bylo zvráceno, což je nákladné  Naznačil. že devátý obvod, který zahrnuje celý západ USA včetně Aljašky a Havaje, je příliš veliký, takže by se mohl rozdělit na dva až tři obvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám