Hlavní obsah

Senátorem za Floridu je republikán Scott

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Končící floridský guvernér Rick Scott byl po ručním přepočítání hlasů prohlášen za vítěze senátorského souboje na Floridě. Republikánský politik se tak stane senátorem za stát na jihovýchodě Spojených států po stávajícím senátorovi z Demokratické strany Billu Nelsonovi, který byl zákonodárcem po tři volební období. Republikáni tak upevnili pozici v Senátu, kde mají 52 křesel ze sta.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Republikám Rick Scott s dcerou Allison Guimardovou se raduje z vítězství v senátních volbách na Floridě.

Článek

Výsledky guvernérských i senátorských voleb z 6. listopadu byly na Floridě velmi těsné, a hlasy proto bylo nutné přepočítávat. Už po strojovém přepočítání vedl republikán Scott nad demokratem Nelsonem o asi 12 600 hlasů.

Nakonec Scott získal o 10 033 hlasů více, oznámila volební komise. Scott tak získal 50,05 procenta z 8,19 milionu odevzdaných hlasů, zatímco Nelson získal 49,93 procenta hlasů.

Demokraté prohráli i volby guvernéra

Demokratický kandidát na úřad guvernéra Floridy Andrew Gillum uznal porážku už v sobotu večer a blahopřál republikánskému soupeři Ronovi DeSantisovi, spojenci prezidenta Donalda Trumpa.

Gillum uznal porážku ještě před koncem přepočítávání hlasů, nestal se tak prvním černošským guvernérem Floridy. Příští týden navíc skončí ve funkci starosty města Tallahassee.

Reklama

Výběr článků

Načítám