Hlavní obsah

Demokraté sebrali republikánům Sněmovnu reprezentantů, Trump uhájil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V USA sčítají hlasy po úterních volbách do Kongresu. Voliči rozhodli o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Senát uhájili republikáni, kteří v něm posílí. Propočty potvrzují, že demokraté ovládnou Sněmovnu reprezentantů. Prezident už vedení demokratů poblahopřál, volby přitom označil za úspěch republikánů. K ovládnutí Sněmovny reprezentantů je potřeba 218 křesel, republikáni jich dosud měli 240.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Předsedkyně demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiová se raduje.

Článek

14:45 - Sčítání hlasů je velmi pomalé. Konečné výsledky zveřejníme v samostatném článku. On-line tímto končí. Děkujeme za pozornost.

14:08 - Z průběžných výsledků vyplývá, že demokraté zatím ve Sněmovně reprezentantů získali 219 křesel, republikáni jich mají zatím 193. V Senátu je předběžně potvrzených 51 mandátů pro republikány a 45 pro demokraty.

10:30 - Demokraté získali posty guvernéru v sedmi státech, kde dosud vládli republikáni - v Novém Mexiku, Kansasu, Illinois, Michiganu, Wisconsinu, Nevadě a Maine.

9:00 - Demokraté získali ve Sněmovně reprezentantů  218 křesel, která jim zajišťuje většinu v dolní komoře Kongresu. Republikáni zatím získali 192, křesel. 

8:52 - Demokraté posílili ve volbách guvernérů, získali jich šest na úkor republikánů, ti však budou nadále kontrolovat nejméně 25 států unie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek voleb v Americe

8:52 - Demokraté jsou dvě křesla od získání většiny ve Sněmovně reprezentantů, zatím obsadili 216 křesel, republikáni jen 192.

8:25 - Přes ztrátu sněmovny označil americký prezident Donald Trump mimořádný úspěch, protože republikáni posílili v Senátu. „Za posledních 105 let se stalo jen pětkrát, že stávající prezident vyhrál křesla v senátu v mezidobí mezi prezidentskými volbami, ” uvedl na Twitteru.

8:15 - Demokratům chybí deset křesel k ovládnutí Sněmovny reprezentantů. Už jich získali 208, zatímco republikáni jen 191.

8:12 -  Do Sněmovny reprezentantů se dostaly i dvě vůbec nejmladší ženy v historii. Devětadvacetiletá Alexandria Ocasio-Cortezová jasně vyhrála newyorském 13. obvodu, když získala přes 78 procent hlasů.- Stejně stará Abby Finkenauerová uspěla v prvním obvodu v Iowě. Nahradí republikána Roda Bluma

7:31 - Demokraté mají podle průběžných výsledků ve Sněmovně reprezentantů jistých 206 křesel, republikáni jich zatím získali 188, když ztratili 24 křesel, uvedl list The New York Times.

7:28 - Ve volbách se nerozhodovalo jen o kongresmanech, ale spolu s nimi se konalo několik referend. V Michiganu se vyjádřili pro možnost užívat rekreačně marihuanu. Michigan se tak stane desátým americkým státem, kde se bude moci užívat marihuana rekreačně, a třicátým, kde bude legální.

7:20 - Do Sněmovny reprezentantů byl letos zvolen rekordní počet 89 žen, 77 z nich jsou demokratky. Dosud bylo ve sněmovně 84 žen, všímá si BBC.

7:17 - Sharice Davidsová se stala první Indiánkou, která byla v Kansasu zvolena do Kongresu. Pochází z kmene Hočunků.

7:12  - Volby podle předsedkyně demokratů ve Sněmovně Nancy Pelosiové nebyly jen o stranách, ale především o obnově ústavnosti a vyváženosti vůči Trumpově administrativě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Předsedkyně demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiová

7:00 - V USA skončily volby, když se uzavřely hlasovací místnosti na Aleutských ostrovech.

6:43 - Demokraté už mají ve sněmovně 193 křesel, republikáni jen 177.

6:24 - Demokraté získali ve Sněmovně reprezentantů 180 křesel, republikáni jen 170, když jich už 25 ztratili. Takováto ztráta znamená, že nemají skoro žádnou šanci udržet většinu.

6:16 - Americký prezident Donlad Trump zatelefonoval předsedkyni demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové a poblahopřál jí, uvedla stanice CBS s odvoláním na kancelář Pelosiové.

6:04 - Republikáni v guvernérských volbách v USA prozatím ztratili čtyři státy - Nové Mexiko, Kansas, Illinois a Michigan. V mimořádně těsném souboji se jim ale podařilo udržet Floridu, kde porazil Ron DeSantis černošského kandidáta Andrewa Gilluma. [celá zpráva]

6:03 - Demokraté oslabí v Senátu. Republikáni v něm nyní drží 51 křesel, demokraté jen 43 a o šesti ještě není rozhodnuto. Dosud měli demokraté v Senátu 49 křesel. Demokratická senátorka Claire McCaskillová křeslo neobhájila, získal je republikán Josh Hawley. [celá zpráva]

6:00 - Uzavřely se hlasovaní místnosti na Aljašce. Volí se už jen na Aleutských ostrovech.

5:52 -  Předsedkyně demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiová oznámila v projevu k příznivcům, na co se míní soustředit demokraté, kteří podle prognóz ovládnou dolní komoru Kongresu. Chce uhájit zdravotní pojištění, které zavedl prezident Barack Obama, snížit ceny léků a bojovat proti korupci. Za hlavní ale označila jednotu.

5:47 - Rozhodnuto je už o více než třech stech křeslech ve Sněmovně reprezentantů. Demokraté jich obsadí 156, republikáni 157, uvedl list The New York Times.

5:29 - Americký prezident Donald Trump na Twitteru označil výkon republikánů ve volbách za fantastický úspěch: „Fantastický úspěch dnes v noci. Díky všem!"

5:25 - Kromě Kongresu se konaly také volby guvernérů. Ve Wisconsinu a na Floridě mají velkou šanci demokraté, že státu povládne jejich zástupce. Naopak v Georgii uspěje republikán.

5:18 - Demokraté získali ve Sněmovně reprezentantů 140 křesel, když získali navíc 13, která drželi republikáni. Ti zatím získali 151 křesel, uvedl list NYT. V Senátu mají nyní demokraté 40 křesel a republikáni 50, když získali dvě, obsazená dosud demokraty. Tím si udrželi majoritu v Senátu. [celá zpráva]

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Příznivci republikánského senátora Teda Cruze slaví porážku demokrata Beta O´Rourkeho.

5:15 -  Republikáni se přiblížili udržení Senátu, když Joe Donnelly z Indiany a Heidi Heitkampová ze Severní Dakoty neobhájili své křesla v těchto konzervativních státech, uvedl list NYT. V Texasu porazil Ted Cruz demokrata Beta O´Rourkeho.

5:07 - Do Kongresu se podle propočtů dostane muslimka, demokratka Rashida Tlaibová z Michiganu.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Hlasovací místnost v Purcellville ve státě Virginie

5:06 - V Minnesotě zřejmě obhájí své křeslo ve sněmovně Američanka somálského původu Ilhan Omarová, který se do ní poprvé dostala před dvěma lety.

5:03 - Demokraté ve Washingtonu už slaví vítězství ve volbách do sněmovny, ukázaly záběry CNN.

5:01 -  Podle sečtených hlasů získali demokraté 133 křesel a republikáni 142, demokraté získali 13 křesel, která drželi republikánští zástupci,. uvedl list The New York Times.

4:54 - Demokratům chybí podle odhadů čtyři křesla, aby ovládli Sněmovnu reprezentantů, uvedla CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám