Hlavní obsah

Někdejšího nejhledanější amerického gangstera zřejmě nechala zavraždit mafie

Boston

Dlouholetý boss bostonského podsvětí James „Whitey” Bulger byl ve vězení zřejmě zavražděn člověkem pracujícím pro mafii. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na nejmenovaného vyšetřovatele. Bulger, který byl 16 let na útěku a jehož příběh inspiroval vznik filmu Skrytá identita, na mafii donášel FBI.

Foto: Handout, Reuters

James "Whitey" Bulger na snímku z roku 2011

Článek

Devětaosmdesátiletý Bulger byl nalezen mrtev v úterý ve své cele v Západní Virginii, kde si odpykával doživotní trest. [celá zpráva] Police smrt gangstera vyšetřuje jako vraždu.

Jedním ze Bulgerových spoluvězňů byl Fotios Geas přezdívaný Freddy, který je podle AP znám tím, že „trestá” donašeče. Právě on je spolu s ještě jedním spoluvězněm podezřelý z vraždy Bulgera.

Geasův právník k případu poznamenal, že jeho klient „nikdy na nikoho nedonášel a donášet nebude”.

Šéf podsvětí

Bulger vedl gang Winter Hill, který ovládl v 70. a 80. letech bostonské podsvětí. Využil toho, že se FBI snažila hlavně potřít mafii, tak na ni donášel. Současně po ní obsazoval prostor.

Když se začala kolem Bulgera stahovat smyčka, varoval ho agent FBI John Conoly, který z něj udělal informátora. Agent byl v roce 2002 odsouzen za ochranu Bulgera.

Bulger byl na útěku 16 let a byl nejhledanějším americkým zločincem. Na jeho dopadení byla vypsána odměna dva milióny dolarů. Dopadnout se ho podařilo až v roce 2011. Byl podezřelý z 19 vražd. [celá zpráva]

Jako z filmu

V listopadu 2013 Bulgera odsoudili za jedenáct vražd, vydírání a praní špinavých peněz na dvě doživotí a pět let. Podle soudních spisů škrtil, mrzačil a střílel všechny, které pokládal za potenciální soupeře, policejní informátory či nepohodlné svědky.

„Rozsah, bezcitnost a zpustlost vašich činů se vzpírá lidskému chápání,” řekla při čtení rozsudku soudkyně Denise Casperová a dodala: „Svědectví lidí, jimž jste vy a vaši společníci tolik ublížili, je trýznivé a bolestné. Během procesu bych tolikrát byla radši, aby to všechno byl jen film.”

Boss byl uznán vinným už v srpnu z 31 ze 32 činů, z nichž ho prokurátoři obviňovali. [celá zpráva]

Snímek inspirovaný Bulgerovým příběhem skutečně vznikl. Skytou identitu z roku 2006 natočil režisér Martin Scorsese, v hlavních rolích se obejvili Jack Nicholson či Leonardo di Caprio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám