Hlavní obsah

Nejhledanější americký gangster dostal dvě doživotí, je mu 84 let

– Boston

Dva doživotní tresty a pět let nádavkem dostal ve čtvrtek bostonský boss irského gangu James Bulger, který byl usvědčen z jedenácti vražd, vydírání a praní špinavých peněz. Čtyřiaosmdesátiletý gangster byl dlouho na seznamu nejhledanějších osob, v čele ho vystřídal až Usáma bin Ládin. Na útěku byl do roku 1994 až do roku 2011.

Foto: Reuters

James Whitey Bulger

Článek

„Rozsah, bezcitnost a zpustlost vašich činů se vzpírá lidskému chápání,” řekla při čtení rozsudku soudkyně Denise Casperová a dodala: „Svědectví lidí, jimž jste vy a vaši společníci tolik ublížili, je trýznivé a bolestné. Během procesu bych tolikrát byla radši, aby to všechno byl jen film.”

Boss byl uznán vinným už v srpnu z 31 ze 32 činů, z nichž ho prokurátoři obviňovali. Neštítil se osobně škrtit, mrzačit a střílet všechny, koho pokládal za potenciální soupeře, policejní informátory či prostě nepohodlné svědky, kohokoli, kdo mu stál v cestě. [celá zpráva]

Bulgerův gang Winter Hill vládl bostonskému podsvětí v 70. a 80. letech. Zločiny páchal pod maskou informátora FBI. Agent FBI ho kryl, protože udával bosse italské mafie. Bulgerovy skutky zůstaly vinou podplacených vyšetřovatelů a vládních úředníků dlouho nepovšimnuty, podsvětí ovládalo sedmimiliónové město dlouhou řadu let.

Šestnáct let na útěku

Když se kolem něj začala v roce 1994 síť stahovat, bývalý agent FBI ho varoval, a Bulger zmizel.

K Bulgerově proslulosti přispělo, že se plných šestnáct let skrýval, zadržet se ho agentům FBI podařilo až předloni v Kalifornii. S přítelkyní Catherinou Greigovou žil v Santa Monice, kde byl dopaden. Žena byla loni odsouzena na osm let za to, že pomáhala Bulgerovi vyhnout se zákonu.

Scorseseho film

Bulgerův život inspiroval v roce 2006 režiséra Martina Scorseseho k filmu Skrytá identita, kde hrál hlavní postavu Jack Nicholson. Fascinující příběh zločince umocňoval fakt, že jeho bratr William byl dlouhá léta jako šéf Senátu státu Massachusetts jedním z nejmocnějších politiků na severovýchodě USA.

Bulger během procesu odmítal se soudem spolupracovat a rozsudek označil za ostudný. „Ano” bylo jediným slovem, kterým krvavý veterán bostonského podsvětí na rozsudek zareagoval. Bulger tak odpověděl na dotaz soudkyně, zda jsou mu jasné podmínky případného odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám