Hlavní obsah

Americké raptory startovaly k ruským bombardérům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké stíhačky F-22 Raptor vzlétly minulý týden v sobotu ze své základny na Aljašce ke dvěma ruským bombardérům Tu-95, které se ocitly v blízkosti vzdušného prostoru Spojených států. O incidentu informovalo se zpožděním Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD). Podle agentury Interfax ho v pátek potvrdilo také ruské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Letouny F-22 Raptor

Článek

Mluvčí NORAD Michael Kucharek řekl, že se ruské strategické bombardéry ocitly v identifikačním pásmu americké protivzdušné obrany jižně od Aleutských ostrovů. Většina tohoto souostroví, s výjimkou Komandorských ostrovů, patří USA.

Podle mluvčího NORAD k ruským strategickým bombardérům vzlétly dvě americké stíhačky F-22.

„Bombardéry byly zachyceny a monitorovány, dokud neopustily identifikační pásmo," dodal Kucharek s tím, že ruské letouny ani v jediném okamžiku nepronikly do amerického či kanadského vzdušného prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Ruský strategický bombardér Tu-95

Moskva: Byl to plánovaný přelet

Incident v pátek potvrdilo také ruské ministerstvo obrany. „Ruská letadla prováděla plánované přelety nad neutrálními vodami Severního ledového oceánu a Beringovým a Ochotským mořem. V části přeletu je doprovázely americké stíhačky,” uvedlo ministerstvo.

Incident přichází v době, kdy Rusko na Dálném východě připravuje rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300 tisíc vojáků a více než 1000 kusů vojenské techniky. Manévry se mají konat od 11. do 15. září. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám