Hlavní obsah

Stovky tisíc vojáků, tisíce letadel a tanků. Rusko chystá obří manévry

Moskva
Aktualizováno

Tři sta tisíc vojáků, 36 tisíc tanků, obrněných transportérů a dalších vozidel, více než tisícovka vrtulníků a letadel se v září zúčastní ruských manévrů Vostok 2018 (Východ 2018), upřesnil v úterý rozsah plánovaných manévrů ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Budou to podle jeho slov největší manévry za posledních 37 let.

Foto: Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V některých ohledech to bude něco podobného jako manévry v roce 1981, ale v mnohém budou překonány a budou ještě větší,“ uvedl Šojgu.

Zapojí se do něj více než tisíc letadel a skoro 300 tisíc vojáků ze všech jednotek Středního a Východního vojenského okruhu stejně jako Tichomořská a Severní flotila a výsadkáři.

Manévry budou větší než loňské cvičení Zapad 2017, kterého se účastnilo přes sto tisíc vojáků, podle některých údajů dokonce 155 tisíc. Rusko ale přiznalo jen účast 12 700 svých vojáků, 250 tanků, 70 letadel a vrtulníků, 200 děl, minometů a protiraketových systémů a deseti lodí. [celá zpráva]

Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí výsadkáři a transportní letadla. „Manévry začínají tradičně velkou sérií příprav. Bude se konat asi 15 speciálních cvičení,“ upřesnil ministr.

I s účastí Číny a Mongolska

Manévry Vostok 2018 se budou konat od 11. do 15. září. Zúčastní se jich také jednotky Číny a Mongolska.

Podle experta za Střediska pro námořní analýzy Michaela Kofmana, který se zaměřuje na ruské síly, byla Čína přizvána, aby Peking neměl pocit, že jsou manévry zaměřené proti němu. Současně ale ukazují posilování strategického partnerství Ruska a Číny.

Konání manévrů naznačil už 20. srpna mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, přičemž nevyloučil, že manévry navštíví i prezident Vladimir Putin. V úterý je hájil:  "V současné mezinárodní situaci, která bývá k naší zemi agresivní a nepřátelská, je nezbytná schopnost bránit se."

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko hrozí bombardéry

Dva ruské strategické nadzvukové bombardéry Tu-160 poprvé přistály na severovýchodě Ruska, oznámilo ve čtvrtek ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS....

Výběr článků

Načítám