Hlavní obsah

Trump se obává výpovědi před vyšetřovatelem Muellerem, raději se jí vyhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Donald Trump se rozhodl zatím nevypovídat před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, i když by prý kdykoli toto rozhodnutí mohl změnit. Nyní se však obává, že by se pohovor pro něj mohl stát pastí, protože by jeho výpověď stála proti výpovědi někoho jiného. Případně by tak mohl být obviněn i z křivopřísežnictví.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

„Rozhodl jsem se zůstat mimo,“ řekl Trump agentuře Reuters s tím, že „nemusí zůstat stranou”, a kdyby chtěl, vypovídat prý může. „Když budu chtít, plně se zaangažuji, ale rozhodl jsem se nezapojit. Zůstanu mimo,“ dodal ještě.

Trump se obává, že případný pohovor se zvláštním vyšetřovatelem by se pro něj mohl stát pastí, protože i kdyby řekl pravdu, mohl by být nakonec obviněn z křivé přísahy. Prezident má strach, že by Mueller mohl porovnat jeho prohlášení se slovy dalších lidí, které již vyslechl, mimo jiné s vypovědí někdejšího šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho.

Veškeré nesrovnalosti by se poté mohly obrátit proti prezidentovi. „Když něco řeknu já a něco řekne on (Comey), tak je to moje slovo proti jeho. A on je nejlepší kamarád Muellera, takže Mueller by mohl říct: 'No, věřím Comeymu.' I kdybych hovořil pravdu, tak to ze mě udělá lháře. To není dobré,” řekl Trump.

Prezident nicméně v rozhovoru s Reuters neřekl, zda nakonec vysloví souhlas s tím, aby ho Mueller vyslechl. Nevyjádřil se ani k tomu, zda by mohl odebrat Muellerovi bezpečnostní prověrku, jako to udělal někdejšímu šéfovi CIA Johnu Brennanovi, který dlouhodobě kritizoval prezidentovu zahraniční politiku a jeho přístup k bezpečnostním tématům.

Mueller objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách v roce 2016 a ve svém vyšetřování se zaměřil především na tehdejší Trumpův volební štáb. Prezident spolupráci s Ruskem odmítá a vyšetřování svého týmu považuje za hon na čarodějnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám