Hlavní obsah

V Nebrasce popravili po dvaceti letech vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V americkém státě Nebraska byl v úterý popraven první tamní vězeň po více než 20 letech. K usmrcení 60letého Careyho Deana Moorea použily úřady dosud neaplikovanou směs látek, informovala agentura AP.

Foto: Reuters

Popravený Carey Dean Moore

Článek

Moore byl odsouzen k trestu smrti za zabití dvou taxikářů ve městě Omaha v roce 1979. Byl prvním vězněm v Nebrasce, jemuž byla do žil vpravena smrtící injekce. Stát na americkém Středozápadě vykonal poslední popravu v roce 1997, tehdy použil elektrické křeslo.

Poprava byla mimořádná také tím, že ve smrtící směsi namíchané ze čtyř látek bylo použito silné opioidní analgetikum fentanyl. Spojené státy mají problémy s míchání smrtících směsí, protože barbituráty se už přestávají vyrábět a zbylí producenti je z etických důvodů odmítají prodávat vězeňským orgánům.[celá zpráva]

Jejich nahrazení benzodiazepimem Midazolam se považuje za sporné, protože nejde o látku používanou k anestézi.[celá zpráva]

Podle svědků poprava proběhla bez komplikací.

Moore byl popraven necelé tři roky poté, co nebraští zákonodárci trest smrti nejdřív zrušili. Následující rok byl však opět obnoven. V listopadu 2016 se pro to vyslovili občané v regionálním referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám