Hlavní obsah

Trump: Evropská unie je nepřítel USA

• Aktualizováno

Evropská unie je nepřítelem USA, nechal se slyšet americký prezident Donald Trump. Dodal, že na mysli má zejména obchod. Trump to uvedl v rozhovoru s televizí CBS News, který se předtáčel v sobotu a odvysílán byl v neděli.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Víte, myslím, že máme spoustu nepřátel. Myslím, že Evropská unie je nepřítel kvůli tomu, co nám dělají v obchodě. Asi byste neřekl Evropskou unii, ale jsou to nepřátelé,” odpověděl Trump na dotaz moderátora Jeff Glora, koho považuje za globální nepřátele USA. EU jmenoval jako první.

„Rusko je nepřítel v určitých ohledech. Čína je nepřítel ekonomicky, určitě jsou nepřátelé,” pokračoval prezident. „To ale neznamená, že jsou špatní. To neznamená nic. Znamená to, že jsou konkurenceschopní,” dodal.

„Respektuji lídry těchto zemí. Ale pokud jde o obchod, opravdu nás dlouhou dobu využívali a množství těchto zemí je v NATO a chce po nás, abychom za ně platili složenky,” uzavřel americký prezident.

Na Trumpova slova reagoval předseda Evropské rady Donald Tusk. „Amerika a EU jsou nejlepší přátelé. Kdo říká, že jsme nepřátelé, šíří falešné zprávy,” napsal na Twitteru. Použil přitom spojení „fake news”, jímž Trump označuje média, jejichž práce se mu nelíbí.

Trump: Británie by měla EU žalovat

Americký prezident tráví ve Velké Británii částečně pracovní a částečně soukromý víkend. Rozhovor CBS poskytl v jednom ze svých skotských golfových resortů, kde je ubytován.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump ve svém skotském golfovém resortu

Z Británie zamíří na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve finském hlavním městě Helsinky. Ve Velké Británii se sešel i s premiérkou Theresou Mayovou. Při jednání s ní dal rovněž najevo své nepřátelství vůči EU.

„Řekl mi, že bych měla EU zažalovat, ne s ní vyjednávat, žalovat je,” vypověděla Mayová s tím, že brexit bez dohody bude lepší než špatná dohoda. [celá zpráva]

Trump vyhlásil EU obchodní válku

Trump v červnu pohrozil Evropské unii dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranná opatření proti Spojeným státům.

USA již předtím začaly uplatňovat cla na dovoz ocele a hliníku z osmadvacítky. EU v reakci uvalila cla na dovoz amerického zboží. Konkrétně například na arašídové máslo, pomerančový džus, bourbon a ostatní americké whiskey, doutníky, cigarety, tabák do vodní dýmky, žvýkací tabák, motorové i nafukovací čluny, kánoe, veslice, jachty nebo motocykly včetně mopedů s obsahem motoru nad 500 kubických centimetrů.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung již dříve poznamenal, že se EU úmyslně zaměřila na zboží ze států, kde před dvěma lety v boji o Bílý dům uspěl současný prezident Donald Trump a které jsou zásadní pro jeho znovuzvolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám