Hlavní obsah

Ztrácím s vámi trpělivost, napsal Trump státům NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopis plný tvrdé kritiky kvůli nízkým výdajům na obranu zaslal americký prezident Donald Trump několika zemím Severoatlantické aliance. Kromě výtek obsahuje i výhružku. Trump varuje, že USA ztrácejí trpělivost, když po více než roce stížností spojenci závazky kolektivní obrany stejně neplní. USA proto mohou zvažovat reakci. Zahrnovat by mohla změny v rozsahu americké vojenské přítomnosti ve světě, napsal list The New York Times.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Ve Spojených státech je patrné zklamání, že někteří spojenci nedodržují své sliby,“ napsal Trump německé kancléřce Angele Merkelové. Znepokojena prý není jen americká vláda, ale i Kongres.

Trump v dopisu uznává váhu „domácích politických tlaků“ ze strany oponentů a dodává, že sám musel „investovat nemalý politický kapitál“, aby zvýšení výdajů u sebe doma prosadil. „Je ale stále těžší vysvětlit americkým občanům, proč některé země nesdílejí břemeno kolektivní obrany NATO, když američtí vojáci v zámoří obětují své životy nebo se vracejí domů zmrzačení,“ píše se podle newyorského listu v dopisu.

Noví členové NATO výtku nedostali

V podobném tónu jako dopis Merkelové je podle The New York Times formulován dopis kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi, norské premiérce Erně Solbergové nebo belgickému premiérovi Charlesi Michelovi. Dopisů bylo údajně rozesláno dvanáct, úplný seznam příjemců ale v médiích chybí. Noví členové NATO ze střední a východní Evropy v publikovaných výčtech nejsou.

Na summitu v roce 2014 ve Walesu se státy NATO zavázaly, že na vojenské výdaje budou vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Velká část spojeneckých zemí ale tento závazek neplní.

Belgický premiér Michel podle stanice Deutsche Welle prohlásil, že Trumpův dopis na něj neudělal velký dojem. Bývalý norský ministr obrany Knut Vollebaek prohlásil, že na text je možné pohlížet jako na pohrůžku. Podle některých amerických komentátorů je dopis přípravou USA na vrcholnou schůzku aliance, která se v Bruselu uskuteční příští týden před chystaným americko-ruským summitem v Helsinkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám