Hlavní obsah

Totální pochybení americké justice. Nevinný seděl ve vězení za vraždu 18 let

Ve Spojených státech vyšel po 18 letech z vězení David Robinson, který byl odsouzen k doživotí za vraždu, kterou nespáchal. Robinsonovo nespravedlivé uvěznění americká média popisují jako symbol právního zmaru, neboť již pár let po vraždě se k činu přihlásil někdo jiný a svědek, na jehož základě byl Robinson odsouzen, se přiznal, že si výpověď vymyslel. K propuštění Robinsona to ale nevedlo.

Foto: Profimedia.cz

Vězení v USA. Ilustrační foto

Článek

Robinson byl za vraždu Sheily Boxové, která si v době smrti kupovala drogy, odsouzen v roce 2001. Protože měl v trestním rejstříku několik drogových deliktů, považovala ho policie za pachatele.

Žádný konkrétní důkaz o jeho vině sice neexistoval, ale vystoupil proti němu placený policejní informátor, který prohlásil, že viděl, jak Robinson Boxovou zastřelil. Po pár letech se svědek přiznal, že lhal a že za svou výpověď dostal 2500 dolarů plus zaplacené výlohy.

Již v roce 2004 se Robinsonovým zástupcům přihlásil jistý drogový překupník Romanze Mosby, který se k vraždě doznal. Uvedl, že Boxovou zastřelil ve zmatku, neboť si povšimnul, že má pistoli. Mosby, který v roce 2009 spáchal sebevraždu, ale svou výpovědí Robinsonovi nepomohl, protože soud odmítl odvolání.

Zlom nastal až letos v únoru, kdy soudce Darrell Missey, který dostal v kauze pověření nejvyššího soudu státu Missouri, v hodnotící zprávě konstatoval, že Robinson je nevinný. Podle Misseyho policie i prokuratura věděly, že soudu předložily falešná svědectví. Původní odsuzující verdikt se totiž opíral ještě o výpověď spoluvězně, který tvrdil, že se mu Robinson ve společné cele přiznal. Ukázalo se ale, že tento vězeň s Robinsonem celu nikdy nesdílel.

Věřila mu i dcera oběti

Ale ani po Misseyho zprávě se Robinson na svobodu rychle nedostal, neboť případ obdržela prokuratura státu Missouri, která měla do konce května čas se rozhodnout, zda Robinsona propustí, nebo zda obnoví soudní řízení. V pondělí nakonec zvolila propuštění.

Zajímavostí je, že v Robinsonovu nevinu věřila i dcera oběti Crystal Kingová. „Jsem z celého srdce přesvědčená, že je nevinný. Stojím za ním,“ řekla Kingová.

Robinson v rozhovoru s televizní stanicí CBS News prohlásil, že ho ubíjel fakt, že byl nespravedlivě odsouzen za vraždu ženy, kterou nespáchal. „Není nic horšího,“ řekl. Před odchodem z věznice pak řekl, že jako první věc na svobodě udělá to, že obejme svou matku. Ta poznamenala, že ostatní členové rodiny si na objetí budou muset hodně dlouho počkat, neboť syna jen tak nepustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám