Hlavní obsah

Severní Korea propustila tři vězněné Američany

– Pchjongjang • Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se vrací ze Severní Koreje spolu se třemi občany USA, kteří byli v KLDR vězněni. Na Twitteru to ve středu uvedl americký prezident Donald Trump.

Foto: Damir Sagolj/File, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un tak patrně tak učinil jako projev dobré vůle před nadcházejícím summitem KLDR-USA.

„Je mi potěšením vás informovat, že je ministr zahraničí Mike Pompeo ve vzduchu a na cestě ze Severní Koreje se třemi úžasnými gentlemany, na které se všichni těší. Zdá se, že se těší dobrému zdraví. Také proběhlo úspěšné setkání s Kim Čong-unem. Termín a místo (bilaterálního jednání Trumpa a Kim Čong-una – pozn. red.) bylo dojednáno,“ napsal šéf Bílého domu na Twitteru.

„Ministr Pompeo a jeho ”hosté„ přistanou na vojenské základně Andrews ve dvě hodiny ráno (8 hodin SELČ). Budu tam, abych je pozdravil. Velmi vzrušující,“ napsal Donald Trump v dalším tweetu. Andrewsova letecká základna se nachází ve státě Maryland zhruba deset kilometrů východně od Washingtonu.

Bílý dům následně uvedl, že Trump vnímá propuštění zadržovaných Američanů jako severokorejské gesto dobré vůle. Prezidentova mluvčí Sarah Sandersová dodala, že trojice se zdá být v dobrém stavu a že do letadla nastoupila bez pomoci. „Všichni Američané se těší, že je přivítají doma a že uvidí jejich shledání s blízkými,” řekla Sandersová.

Reklama

Výběr článků

Načítám