Hlavní obsah

USA rozšířily sankce namířené proti Severní Koreji

Washington
Aktualizováno

Spojené státy ve středu rozšířily sankce proti Severní Koreji, které postihují lidi a společnosti podílející se na jaderném programu KLDR. Oznámilo to ve Washingtonu ministerstvo financí, které sankční režim reguluje. Mezi subjekty postiženými novými sankcemi jsou i dvě čínské firmy.

Foto: Reuters

Kim Čong-un se dalekohledem dívá na raketu Hwasong-12.

Článek

Nové opatření se týká devíti podnikatelských subjektů, šestnácti lidí a šesti plavidel, uvedlo ministerstvo. Dvě čínské společnosti, na které se vztahuje, vyvážely údajně do KLDR kovy a další materiál pro severokorejský zbrojní průmysl za milióny dolarů.

Sankce dopadly podle agentury Reuters také na činitele severokorejské vládnoucí Strany práce, kteří působí v Číně, Rusku a v gruzínské Abcházii, která se od Gruzie odtrhla a je pod kontrolou Moskvy. Spojené státy tyto země vyzvaly, aby stranické činitele KLDR vyhostily.

Sankce loni rozšířila i OSN

„Ministerstvo financí systematicky postihuje lidi a subjekty financující Kimův režim a jeho zbrojní programy včetně lidí zapletených do pokusů sankcím se vyhnout,” uvedl v prohlášení ministr financí Steven Mnuchin.

Na sankčním seznamu USA se nově ocitlo také severokorejské ministerstvo ropného průmyslu a šest lodí plujících pod severokorejskou vlajkou. Loni v prosinci rozšířila sankce proti Pchjongjangu i Rada bezpečnosti OSN kvůli zkouškám mezikontinentálních balistických raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám