Hlavní obsah

Z USA má odejít dvě stě tisíc Salvadorců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila, že USA ruší humanitární program TPS pro obyvatele Salvadoru. Skoro dvě stě tisíc Salvadorců, kteří na jeho základě žijí a pracují ve Spojených státech, bude muset do září 2019 odejít, nebo budou čelit deportaci, uvedla v pondělí BBC.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Prezident Donald Trump a ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová

Článek

Salvadorci byli zařazeni do programu TPS, který jim poskytoval dočasnou ochranu, po sérii zemětřesení, jež zpustošila tuto středoamerickou zemi v roce 2001. Program je pro ně zrušen od pondělí, ale ministerstvo pro vnitřní bezpečnost rozhodlo, že mohou v zemi zůstat až do 9. září. Pokud si nenajdou legální cestu, jak dál žít v USA, budou muset odejít, nebo je čeká deportace.

„Podmínky vyvolané zemětřeseními v roce 2001 už dál neexistují, proto musí být přidělení TPS ukončeno,“ uvedl úřad.

Už dříve byl zrušen program pro Súdánce, Haiťany a Nikaragujce, Salvadorci však představují největší skupinu.

Rozbité rodiny

Program TPS spustil v roce 1990 George Bush. Umožňoval lidem z vybraných zemí v USA legálně žít a pracovat, ať už přišli legálně, nebo ne. Nakonec se týkal deseti zemí, které postihly různé katastrofy, a ochranu přes něj získalo 300 000 lidí mimo jiné z Jemenu, Jižního Súdánu, Sýrie a Nepálu.

Salvadorský ministr zahraničí Hugo Martinez už minulý týden varoval, že ukončení TPS povede k rozbití rodin žijících v USA. Děti narozené v USA získaly automaticky americké občanství, ale rodiče, kteří tam také pobývali legálně, budou muset odejít. Bývalí prezidenti USA George Bush a Barack Obama ochranu, která měla původně platit jen rok a půl, pravidelně prodlužovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám