Hlavní obsah

Spojené státy zmrazily vojenskou pomoc Pákistánu, prý dost nebojuje s teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že pozastavilo téměř veškerou vojenskou pomoc Pákistánu, protože selhal při boji s teroristickými skupinami útočícími na jeho půdě. Pomoc zůstane zablokována, dokud Islámábád nepodnikne rozhodnou akci proti extremistům z afghánského hnutí Tálibán a sítě Hakkání, kteří operují na jeho území.

Foto: Nicolas Asfouri/, Reuters

Bitevní vrtulník AH-1 Cobra pákistánského letectva

Článek

Washington již v úterý pozastavil vojenskou pomoc Pákistánu v objemu 255 miliónů dolarů (5,4 miliardy korun), kterou měl Islámábád dostat už loni na nákup vojenského vybavení od Spojených států, její dodání bylo od srpna blokováno.

Podle listu The New York Times souvisí pozastavení pomoci ve výši 255 miliónů dolarů s tím, že Pákistán odmítl předat Američanům člena sítě Hakkání, který byl zajat v říjnu při pákistánské operaci, kdy byla osvobozena unesená kanadsko-americká rodina. [celá zpráva] Podle Washingtonu mohl zajatý příslušník sítě vědět o dalším uneseném Američanovi.

Ve čtvrtek mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová oznámila zmrazení další pomoci v zatím neupřesněné výši. Krok zdůvodnila tím, že podle americké vlády afghánský Tálibán a síť Hakkání „destabilizují oblast a napadají Američany“. Uvedla, že nové opatření se týká takzvaných fondů koaliční podpory, z nichž USA poskytují Pákistánu finance na vedení protiteroristických operací.

Podle nejmenovaného amerického vládního činitele, na kterého se odvolává agentura AP, jsou ve hře asi dvě miliardy dolarů (42,4 miliardy Kč). Zhruba jedna miliarda dolarů (21,2 miliardy korun), jejíž součástí je i výše zmíněných 255 milionů dolarů, patří k programu financování cizích armád (FMF). V rámci FMF zahraniční vojska nakupují americké armádní vybavení a objednávají výcvik. Dalších zhruba 900 milionů dolarů (19 miliard korun) měl Pákistán získat v fondů koaliční podpory (CSF).

Země pod dozorem

Obranný rozpočet Spojených států na rok 2017 umožňuje vyčlenit na tento účel až 900 miliónů dolarů. Z toho 400 miliónů dolarů může být uvolněno jen v případě, že ministr obrany James Mattis potvrdí, že Pákistán přijal konkrétní kroky proti síti Hakkání. Právě ta podnikla v Afghánistánu několik útoků na Američany. Podle Spojených států síť i Tálibán nacházejí v Pákistánu bezpečné zázemí.

Podle Pentagonu nebylo zatím ze zmíněných 900 miliónů dolarů Pákistánu nic vyplaceno. Poslední peníze z fondů koaliční podpory putovaly do Pákistánu loni v březnu, tyto peníze ale byly zahrnuty ještě do rozpočtu na rok 2016. Na rok 2018 má americká armáda do tohoto fondu schválených dalších 700 miliónů dolarů, napsala agentura AFP.

Americké ministerstvo zahraničí současně ve čtvrtek Pákistán zařadilo mezi země, které vyžadují dozor kvůli vážnému porušování náboženské svobody, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám