Hlavní obsah

Už žádné Dámy a pánové, s tradičním oslovením končí i metro v New Yorku

– New York

Tradičnímu oslovení „Dámy a pánové” zvoní umíráček nejen v metru v Londýně, ale nově i v New Yorku. Také tam se dopravní podnik rozhodl v rámci genderové korektnosti od něj upustit a oslovovat cestující neutrálními výrazy. Informoval o tom server The New York Post.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v metru na Manhattanu

Článek

Vedení newyorského dopravního podniku instruovalo zaměstnance v oběžníku vydaném před týdnem. Nabádalo je, aby už neoslovovali lidi jako dámy a pány, ale používali genderově neutrální slova jako cestující, pasažéři a tak dále.

„Prosíme, nepoužívejte jiné pozdravy než tyto,“ píše se v instrukcích s dodatkem, že na rychlou změnu dohlédnou nadřízení.

Mluvčí dopravního podniku připustil, že součástí změn je ohled na transsexuály a jiné genderové a pohlavní menšiny, napsal New York Post, podle něhož tím dostoupala politická korektnost do nových výšin.

Londýn byl rychlejší

Se stejným opatřením přišli počátkem léta už v Londýně. Tehdy tamní dopravní podnik oznámil, že od nynějška se budou cestujících v prostředcích hromadné dopravy v hlášeních zdravit neutrálním: „Dobrý den všem“, aby se cítili vítáni skutečně všichni. [celá zpráva]

Zaměstnanci prý ještě mohou použít i oslovení Dámy a pánové, ale ne moc často.

Reklama

Výběr článků

Načítám