Hlavní obsah

Trump: Jsme si s Putinem sympatičtí, ale kauza vměšování do voleb se ho dotýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v sobotu uvedl, že se při jeho několika schůzkách s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ukázalo, že se šéfa Kremlu dotýká vyšetřování ruského vměšování do amerických voleb. Podle Trumpa to brání zlepšení vztahů mezi zeměmi. Putin sám vzápětí prohlásil, že omezení ruských médií v Rusku považuje za zklamání a útok na svobodu projevu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Setkání Donalda Trumpa s Vladimirem PutinemVideo: Reuters

 
Článek

Oba státníci se zúčastnili summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a původně se uvažovalo, že se na jeho okraji sejdou k bilaterální schůzce. Trump řekl, že s Putinem krátce hovořil dvakrát nebo třikrát a že se prokázalo, že k sobě chovají vřelé sympatie. [celá zpráva]

Zlepšení vztahů obou zemí podle amerického prezidenta brání vyšetřování, které se vede v USA kvůli údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb ze strany Ruska. Putin Trumpa popsal jako vzdělaného člověka, s nímž se v osobním kontaktu dobře jedná.

Putin: Neexistuje důkaz o našem vměšování

„Chci upozornit na skutečnost, že neexistuje – a nemůže existovat – důkaz, že ruská média se vměšovala do (americké prezidentské) volební kampaně,“ nechal se slyšet Putin.

Ruský prezident zároveň označil za přirozené, že ruský parlament v reakci na americká omezení jedná o protiopatřeních, u nichž připustil, že „jsou možná trochu příliš tvrdá“. Ruský parlament totiž v pátek varoval, že některé americké a jiné zahraniční sdělovací prostředky by mohly být prohlášeny za „zahraniční agenty“.

Putin dále na společné tiskové konferenci s americkým prezidentem uvedl, že obvinění ohledně napojení Trumpova šéfa kampaně Paula Manaforta na Rusko jsou výmysly republikánových politických odpůrců, uvedla agentura Reuters.

Stejně tak šéf Kremlu označil za nepravdivá tvrzení z kauzy Paradise Papers, podle nichž udržuje Trumpův ministr obchodu Wilbur Ross tajné obchodní styky s oligarchou a švagrem ruského prezidenta, jenž figuruje na americkém sankčním seznamu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám