Hlavní obsah

CIA zveřejnila další bin Ládinovy dokumenty, Batmana ukázat nemohla

Washington
Aktualizováno

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zveřejnila dalších téměř 470 000 dokumentů týkajících se někdejšího vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Jsou mezi nimi další bin Ládinovy deníkové poznámky i audio a video záznamy, včetně hollywoodských filmů. Jde už o čtvrtou řadu uvolněných materiálů.

Foto: , ČTK/AP

Usáma bin Ládin na fotografii z roku 1998

Článek

„Uvolnění dopisů Al-Káidy, videí, zvukových souborů a dalších materiálů poskytuje americkému lidu možnost dalšího poznání plánů a fungování této teroristické organizace,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel CIA Mike Pompeo.

Nově zveřejněné dokumenty podle CIA umožňují také náhled na „kořeny rozporů, které jsou dnes mezi Al-Káidou a Islámským státem“ a na „strategické, doktrinální a náboženské neshody mezi Al-Káidou a jejími spojenci“. Kromě dalšího ukazují rovněž to, jak se Al-Káida snažila využít tzv. arabského jara k vylepšení vlastního obrazu na veřejnosti, dodala americká služba.

CIA na svých stránkách nově zveřejnila Bin Ládinův osobní deník i tisíce videozáznamů, na kterých často figurují děti, které bin Ládin vychovával v domě v pákistánského Abbóttábádu, než ho tam vystopovali Američané a jejich speciální komando do domu 2. května 2011 vniklo a bin Ládina a několik dalších obyvatel domu zabilo.

Na Batmana nemají práva

Mezi videozáznamy, které se rovněž v Abbóttábádu našly, jsou také záběry ze svatby bin Ládinova syna Hamzy, jemuž je dnes přes 20 let, a který se považuje za nástupce svého otce v boji proti Západu.

Ředitel Pompeo uvedl, že CIA bude se zveřejňováním dat pokračovat, pokud to neohrožuje bezpečnostní zájmy USA. Zveřejnění se ovšem nedočkaly ani materiály, na které se vztahují autorská práva. Jedná se třeba o filmy, které měl bin Ládin v počítači. Kromě dokumentů o něm jsou to třeba snímky Auta, Doba ledová 3 či Batman – Gothamský rytíř, ale i pornografie.

USA zveřejnily první bin Ládinovy dokumenty v roce 2015. V následujícím roce následovaly další a letos v lednu další.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Výběr článků

Načítám