Hlavní obsah

Pro Čechy v Americe začínají volby už dnes večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby českých poslanců začnou kvůli časovému posunu na americkém kontinentu už ve čtvrtek večer. Nejprve se otevřou volební místnosti na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to v 19.00 SELČ. O hodinu později se začne volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby v pražských Řepích.

Článek

Volební místnosti v Americe budou otevřeny ve čtvrtek od 14.00 do 21.00 místního času a ve stejném časovém rozmezí ještě v pátek 20. října.

Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku, a to na 108 místech, většinou na českých velvyslanectvích nebo také tam, kde působí v misích čeští vojáci. Jedním z volebních míst je vojenská základna Balad v Iráku.

Češi v cizině si budou podobně jako před čtyřmi lety vybírat ze středočeských kandidátů. Vybrat si budou moci mezi předsedy čtyř stran – Andrejem Babišem (ANO), Miroslavem Kalouskem (TOP 09), Tomiem Okamurou (SPD) nebo Ivanem Bartošem (piráti). V roce 2013 u voličů v zahraničí vyhrála TOP 09 před ODS a zelenými.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého parlamentu budou mít čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu i rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů více než 9000 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách zvýší o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem.

Při sněmovních volbách v roce 2013 bylo do voličských seznamů předem zapsáno podle ministerstva zahraničí na 8000 krajanů, nakonec ale mohlo díky voličským průkazům v cizině hlasovat 14 132 lidí. Svého práva z nich ale využilo 10 571 voličů, což odpovídá počtu obyvatel menšího města.

Reklama

Výběr článků

Načítám