Hlavní obsah

Americký Senát schválil Kinga jako velvyslance v ČR

– Washington

Senát Spojených států schválil v pátek nominaci podnikatele a dlouholetého člena Republikánské strany z Wisconsinu Stephena (Steva) Kinga jako nového amerického velvyslance v České republice. Kinga navrhl Bílý dům letos v červenci, 19. září jej schválil zahraniční výbor Senátu.

Steve King

Článek

King  je dlouholetým členem Republikánské strany a působil i v jejím vedení. Podle televize Fox News se v minulosti zabýval vyšetřováním porušování občanských práv pro Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a působil také na ministerstvu zemědělství.

Deník Milwaukee Journal Sentinel uvedl, že Kinga nepojí s Českou republikou žádné osobní ani diplomatické vazby. Předchozí měli vazby na ČR, ale v případě politicky jmenovaných diplomatů to není nic výjimečného. King ale s Trumpem navíc nemá žádné skutečné politické vztahy a během loňských republikánských primárek si zachovával neutralitu, poznamenal list. Během loňských republikánských primárek získal Kingův hlas Trumpův rival Ted Cruz, uvedl list GazetteXtra.

Kingův vliv ve Washingtonu vychází z kontaktů na vlivné republikány, především na předsedu Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a někdejšího šéfa Republikánské strany a bývalého personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse.

King je označován za bývalého Ryanova politického patrona. Oba se znají z Janesville, kde se narodili, a Ryan jako dobrovolník působil v roce 1988 v Kingově neúspěšné volební kampani do Senátu. Tehdy konzervativec King prohrál s umírněnou republikánkou Susan Engeleiterovou. Později se role obrátila a v roce 1998 to byl King, kdo Ryanovi pomáhal s kampaní do Kongresu. Ryan volby vyhrál a v roce 2009 ve Sněmovně reprezentantů USA usedl poprvé.

King stál také za Priebusem a jeho kandidaturou na předsedu celoamerického výboru Republikánské strany (RNC), tedy faktického šéfa strany. V předsednictvu strany King působil jako jeden ze zástupců státu Wisconsin.

O jménu nového velvyslance v Česku se začalo spekulovat v médiích loni v listopadu, když byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Výměny politicky jmenovaných velvyslanců jsou po změně administrativy v USA obvyklé.

Obvyklá výměna velvyslanců 

Předchozím velvyslancem v Česku byl od září 2014 Andrew Schapiro, jehož jmenoval bývalý prezident Barack Obama. „Není lepší zaměstnání než reprezentovat USA v Praze,” okomentoval Kingovu nominaci Schapiro na Twitteru.

Spekulovalo se, že post velvyslankyně v Praze zaujme Trumpova první žena Ivana, která je původem Češka. Ta ale funkci odmítla s tím, že by to bylo příliš pracovně náročné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám