Hlavní obsah

Trump se vulgárně opřel do sportovců. Ti ho na oplátku bojkotují

– Washington
Novinky, mif

Terčem kritiky se stal v posledních dnech americký prezident Donald Trump, který se vulgárně opřel do sportovců, kteří klečí při hymně. Proti hlavě USA se obrátili nejen sportovci, ale také někteří umělci. Ti se shodují na tom, že kdokoliv má právo na svobodu projevu. Upozornil na to list The Daily Mail.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Celý spor se rozhořel už v pátek, kdy Trump vyzval vedení Národní fotbalové ligy (NFL), aby zakročilo proti hráčům, kteří během hymny vyjadřují své postoje. Sportovci totiž vyjadřují pokleknutím podporu hnutí proti policejnímu násilí na černoších.

Problém představuje především slovník, který hlava USA zvolila. „Neměli byste radost, kdyby jeden z majitelů NFL vytáhl hned toho zkurvysyna z trávníku, když neprojevuje respekt naší vlajce?“ dotázal se Trump na mítinku svých příznivců v Alabamě.

Trumpa podpořily stovky lidí

Klečící hráči jsou evidentně trnem v oku amerického prezidenta. Ten však svou frustraci ventiloval až nyní, přestože sportovci poklekávají už od loňského roku. Tehdy tento trend rozpoutal hráč sanfranciského klubu Colin Kaepernick, následovaly jej desítky sportovců.

Foto: Usa Today Sports, Reuters

Colin Kaepernick (uprostřed) klečí při hymně, následují jej další spoluhráči.

S Trumpem nicméně na mítinku souhlasily stovky lidí, kteří mu pokřikem vyjadřovali podporu. Prezident si tak nebral žádné servítky a v kritice pokračoval. Zdůraznil, že sportovní hvězdy jsou přeplácené a že nová pravidla NFL stojí za klesající sledovaností nejpopulárnějšího amerického sportu.

Po vulgárním vyjádření se proti Trumpovi obrátili zástupci amerického fotbalu či basketbalu. Prezidentovo pozvání do Bílého domu odmítnul například basketbalista Stephen Curry.

Podobné komentáře pouze rozdělují společnost.
šéf NFL Roger Goodell

Hlava USA na to reagovala přinejmenším podrážděně, kvůli bojkotu Curryho zrušil prezident pozvání do Bílého domu pro celý jeho tým.

„Podobné komentáře pouze rozdělují společnost. A dávají najevo nedostatek prostoru,“ uvedl šéf NFL Roger Goodell v reakci na Trumpovy výroky s tím, že prezident se svým jednáním snaží jednoznačně omezit svobodu projevu sportovců.

Prakticky všechny velké kluby se nicméně za své hráče postavily.

Podporu sportovcům a vzdor prezidentovi začali vyjadřovat také umělci. Například při sobotním koncertě v New Yorku poklekl při koncertě zpěvák Stevie Wonder. Ihned poté jej následoval se stejným gestem jeho syn.

Foto: Michael Noble Jr., ČTK/AP

Stevie Wonder se svým synem klečí na koncertě.

Reklama

Výběr článků

Načítám