Hlavní obsah

Zvláštní vyšetřovatel se zajímá o Trumpovy záznamy z Bílého domu

– Washington

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který v USA prověřuje podezření o ruském vměšování se do loňských prezidentských voleb, se obrátil na Bílý dům, aby mu poskytl záznamy o krocích prezidenta Donalda Trumpa po nástupu do funkce. Žádost se týká třinácti různých záležitostí včetně květnového vyhazovu šéfa FBI. Uvedly to listy New York Times a Washington Post.

Foto: , ČTK/AP

Zvláštní vyšetřovatel a bývalý ředitel FBI Robert Mueller

Článek

Mueller chce například znát podrobnosti o schůzce prezidenta Trumpa s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a tehdejším velvyslancem Sergejem Kisljakem v Oválné pracovně Bílého krátce poté, co zprostil funkce ředitele FBI Jamese Comeyho.

Trump měl podle zpráv z médií ruským zástupcům říct, že s vyhazovem Comeyho se zbavil „velkého tlaku“ na svou osobu.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ředitel FBI James Comey při slyšení ve zpravodajském výboru Sněmovny reprezentantů

Muellera dále zajímají okolnosti odchodu bývalého národně bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se musel poroučet jen pár dnů po Trumpově nástupu do úřadu, protože Kongresu zatajil své dřívější schůzky s ruskými zástupci, a jak nedávno informoval americký tisk, i se zástupci několika dalších zemí. Flynnovi hrozí obvinění.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Poradce Bílého domu Michael Flynn přichází na tiskovou konferenci

V neposlední řadě pak Mueller žádá o dokumentaci týkající se reakce Bílého domu z letošního července, kdy byly zveřejněny e-maily Trumpova syna z předchozího roku. Donald Trump mladší v nich přistoupil na schůzku s ruskou stranou nabízející údajné kompromitující materiály na demokratku Hillary Clintonovou. Schůzka se udála loni v červnu v newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Ve sdělovacích prostředcích se letos objevila také zpráva, že oficiální vyjádření Donalda mladšího ke kauze ve skutečnosti formuloval prezident, čímž mohl porušit zákon. Prezident Trump to odmítá, připustil ale, že synovi jako správný otec radil.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump mladší

Mueller podle obou zmíněných deníků svou žádost do Bílého domu zaslal už před několika týdny a právníci prezidentské kanceláře relevantní e-mailovou korespondenci a další záznamy stále shromažďují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám