Hlavní obsah

Mezi Trumpem a Tillersonem se schyluje ke střetu

Právo, Rostislav Matulík
Washington

Americký prezident Donald Trump míří od jedné krize ke druhé a nevybíravými výpady ventiluje nespokojenost se členy své vlády i s poradci. Podle týdeníku Newsweek se schyluje ke konfliktu zejména se šéfem americké diplomacie Rexem Tillersonem a personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump v Oválné pracovně s viceprezidentem Mikem Pencem a ministrem zahraničí Rexem Tillersonem (vpravo)

Článek

Prezident se přitom ještě nevzpamatoval z negativní publicity kvůli rasovým nepokojům v Charlottesvillu a nyní zápolí s masívními dopady hurikánu Harvey. „Nese to hrozně těžko,“ řekl zdroj blízký hlavě státu listu The Washington Post. „Vadí mu, jak k němu přistupují média, jak s ním zachází Kelly. Kope do lidí okolo sebe,“ dodal zdroj.

Kellymu prý Trumpovi příznivci v kabinetu vymysleli přezdívku „svíčková bába“, protože zavedl striktní subordinaci uvnitř Bílého domu, která nepostrádá jisté moralistní prvky. Všechny návštěvy se musí hlásit a Kelly osobně eviduje každého, kdo přichází a odchází ze sídla prezidenta.

Personálním šéfem Bílého Domu přitom Trump jmenoval dosavadního ministra vnitřní bezpečnosti Kellyho na konci července. [celá zpráva]

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf Trumpvy kanceláře John Kelly (vlevo) hovoří s americkým ministrem zahraničí Rexe Tillersonem.

Spory s Tillersonem

„Velmi nespokojen“ je prý Trump i s Tillersonem, s nímž se neshodl na vojenské přítomnosti USA v Afghánistánu, na postupu při katarské krizi a na americké politice vůči Kubě.

Nejmenovaný vysoký diplomat prozradil, že Trump privátně označuje Tillersonovo pojetí zahraniční politiky coby „totálně establishmentové“.

Napětí mezi oběma silovými politiky vyvrcholilo kolem rasových nepokojů ve Virginii a tvrzení prezidenta, že vinny byly obě strany, krajní pravicové síly i jejich levicoví odpůrci. Tillerson se od toho minulou neděli jasně distancoval prohlášením, že „prezident mluví v těchto věcech sám za sebe“. Několik lidí blízkých Trumpovi se pak nechalo slyšet, že „by byl zázrak, kdyby šéf diplomacie vydržel v úřadu déle než rok“.

Ustoupil Haleyové i Kushnerovi

Tillerson udivuje i tím, že přenechává hlavní slovo v zahraničněpolitických záležitostech prezidentovu zeti Jaredu Kushnerovi a velvyslankyni USA při OSN Nikki Haleyové.

„Rozehrál tuto hru s očekáváním, že se mu to dlouhodobě vyplatí. Místo toho si podrývá vlastní pozici,“ prozradil opět pod podmínkou anonymity zaměstnanec ministerstva zahraničí.

Tillerson v zákulisí rozjel Trumpem slibovanou restrukturalizaci diplomatického molochu, problém však je, že komunikuje jen s omezeným okruhem diplomatů a četné veterány resortu ignoruje.

Tillerson byl spojen s ropou

  • Rex Wayne Tillerson byl dlouholetým manažerem, předsedou představenstva a generálním ředitelem koncernu ExxonMobil. Šéfoval tedy jednomu z největších ropných koncernů světa.
  • Vystudoval stavební inženýrství na Texaské univerzitě v Austinu.
  • Jako viceprezident působil v divizi Exxon Ventures v zemích bývalého Sovětského svazu.
  • Řídil americko-ruský ropný podnik se sídlem na Bahamách, firmu Exxon Něftěgaz
  • Po fúzi Exxonu a Mobilu v roce 1999 se stal viceprezidentem holdingu ExxonMobil
  • Vlastní akcie této firmy v hodnotě dvou set miliónů dolarů.
  • Před třemi lety mu ruský prezident Vladimír Putin udělil Řád přátelství. Získal tak druhé nejvyšší ruské státní vyznamenání udělované cizincům.

Jen málokdo by byl v administrativě překvapen, kdyby Tillersona do konce roku nenahradila Nikky Haleyová a bývalý ropný magnát se připojil ke špičkovým podnikatelům, kteří opustili poradní sbory prezidenta a nechtějí s ním být nijak spojováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám