Hlavní obsah

To nejhorší může USA teprve potkat. V Atlantiku se formuje nový hurikán - Irma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké státy Texas a Louisana se ještě nevzpamatovaly z úderu hurikánu Harvey a ve východním Atlantiku se už formuje další tropická cyklóna Irma. Ta by mohla během následujících pěti dní zesílit na hurikán čtvrté kategorie a zasáhnout východní pobřeží Spojených států. Ve čtvrtek o tom s odvoláním na Národní hurikánové středisko (NHC) informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Podle předpovědi by Irma měla ve čtvrtek večer přerůst v extrémně nebezpečný hurikán,“ varuje NHC s tím, že ale prozatím Irma nepředstavuje nebezpečí pro pevninu. Na odhady, zda bude tropická cyklóna skutečně pustošit východní pobřeží USA, je ještě příliš brzy.

„Očekáváme, že vývoj tohoto systému, pokud vůbec k nějakému dojde, bude pomalý. Pokud se systém rozvine, mohl by přinést další déšť do části Texasu a Louisany,“ varuje dále NHC.

Ve čtvrtek večer SELČ se Irma nacházela asi tři tisíce kilometrů východně od Závětrných ostrovů. Ty se rozprostírají v severní větvi Malých Antil v Karibiku.

Rychlost větru v centru bouře nyní dosahuje 160 kilometrů za hodinu.

V noci na pátek by ale Irma měla přerůst v hurikán třetí kategorie a měla by směřovat kolem Portorika k pevnině Spojených států. V dalších dnech by mohl hurikán ještě zesílit a dosáhnout čtvrté z pěti možných kategorií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám