Hlavní obsah

Houstonu hrozí další velká voda z přeplněné nádrže, nařízena evakuace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

Ačkoli radnice v zatopeném Houstonu pomalu obnovují provoz a začaly například se svozem odpadu, nebezpečí před dalšími záplavami přetrvává. Ve čtvrtek brzy ráno byla nařízena povinná evakuace v okolí nádrže Barker, která má čtvrté největší město USA chránit před povodněmi. Hrozí, že se voda vylije z břehů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Povodně v TexasuVideo: Reuters

 
Článek

Úřady doporučovaly místním lidem, aby odešli, už dříve. Ve čtvrtek brzy ráno vyhlásily povinnou evakuaci. Obyvatelé se měli připravit a s odchodem vyčkat na denní světlo.

Rezervoár Barker spolu s nádrží Addicks západně od Houstonu chrání město před povodněmi. Voda z Addicksu začala vytékat už v úterý.

Počet obětí ničivých záplav po hurikánu a bouři Harvey mezitím vystoupal na nejméně 31. Jedná se o oficiální bilanci. Deník The New York Times však uvedl, že texaské okresy hlásí celkem už 38 obětí. K dodávce, v níž v neděli utonulo šest členů rodiny Saldivarových včetně čtyř dětí, se potápěči dostali až ve středu.

Záchranáři v zaplaveném okrese Harris narazili v neděli ráno na muže, který volal o pomoc. „Držel se stromu. Použili lano, podnikli opravdu odvážný kousek a toho muže odtamtud dostali,“ vylíčil záchrannou akci okresní šerif Ed Gonzalez.

Zachráněný muž jim pověděl, že pod vodou je dodávka s oběma jeho rodiči a čtyřmi dětmi ve věku šest až šestnáct let. [celá zpráva]

Trvalo ale několik dnů, než se podařilo vozidlo lokalizovat, a teprve ve středu se k němu dostali potápěči. „Byl to zázrak, že se vůbec podařilo zachránit řidiče,“ poznamenal šerif Gonzalez.

Většina dalších obětí rovněž utonula, jindy utrpěly infarkt nebo na jejich dům spadl strom anebo stouply na elektrický kabel ponořený ve vodě, jako tomu bylo v případě 25letého Andrewa Paseka, rovněž v okrese Harris.

Foto: Chris Granger/NOLA.com The Times-Picayune, ČTK/AP

Silný vítr zvedá hladinu vody v Mandevillu ve státě Louisiana

Houston, čtvrté největší město USA, které bylo povodněmi postiženo nejhůře, začíná pomalu s prohledáváním zatopených domů a obě velká letiště u města jsou od středy znovu v provozu. Obnovuje se i městská doprava a město znovu začalo vyvážet odpad.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Zaplavený Houston

Ve městech Port Arthur a Beaumont na východě Texasu ale voda dál stoupá.

Harvey zasáhl 50 texaských okresů s 11 milióny obyvatel. Místy napršelo přes 120 centimetrů vody. Harvey už oslabil na tlakovou níži a nyní se přesouvá přes Louisianu na sever a na východ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám