Hlavní obsah

V USA už po záplavách napočítali 30 mrtvých včetně šestičlenné rodiny

– Houston • Aktualizováno

Počet mrtvých během rozsáhlých záplav, které způsobila bouře Harvey na jihu Spojených států, stoupl na nejméně 30. Informoval o tom list The New York Times poté, co byly hlášeny další oběti z okresu Harris ve státě Texas. V Houstonu je nadále kritická situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ničivé záplavy v HoustonuVideo: Reuters

 
Článek

Bilance obětí hurikánu zatím není konečná a úřady se obávají, že po opadnutí vody objeví větší počet mrtvých. Televize Fox News do bilance započítala i šestičlennou rodinu, která údajně utonula ve voze.

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Živel udeřil na pevninu v noci na sobotu prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl na tropickou bouři. Odhaduje se, že živel napáchal největší škody v historii USA.

Během čtvrtka by se navíc měl Harvey nad pevninu opět vrátit, a to v oblasti hranic Texasu s Louisianou, které zalévá hustý déšť.

V Houstonu vyhlásili zákaz nočního vycházení

Situace v Houstonu, kde pokračují evakuace, zůstává kritická. Místní starosta vyhlásil noční zákaz vycházení, aby předešel rabování. Hladina vody ve městě se navíc může ještě zvýšit, neboť kapacita ochranných nádrží Addicks a Barker je plná. Voda v nádrži Addick od úterý volně přetéká přes hráz.

Houston navíc trápí nedostatek míst pro evakuované, o pomoc se zřízením nových středisek proto požádal federální vládu.

Foto: ČTK/AP

Foto: Karen Warren/Houston Chronicle, ČTK/AP

Bouře Harvey v Texasu

Foto: ČTK/AP

Záplavy v Houstonu

Foto: Michael Ciaglo/Houston Chronicle, ČTK/AP

Zaplavený dům v Houstonu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám